PARIJS - De Franse krant Le Monde heeft woensdag naar buiten gebracht dat er dit jaar tijdens de Ronde van Frankrijk verboden materiaal is gevonden in de medische uitrusting van wielerploeg Astana.

Het zou gaan om spullen waarmee bloedtransfusies mogelijk zouden zijn. Het bericht is door bronnen rond een justitieel onderzoek bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Astana leverde dit jaar met de Spanjaard Alberto Contador en de Amerikaan Lance Armstrong respectievelijk de winnaar en de nummer drie van het eindklassement van de Tour de France.

Onderzoek

In juli startte justitie in Parijs een onderzoek naar nadat er opvallende zaken waren gevonden tussen de medische spullen van Astana. Uit eerste tests bleek dat er geen verboden middelen zijn aangetroffen, maar wel materiaal waarmee bloedtransfusies kunnen worden toegepast.

Ook zouden er op hotelkamers spuiten en naalden zijn gevonden.

Analyse van producten en uitrusting gaven zeven verschillende genetische profielen aan. Om de betrokken renners te identificeren, heeft de Franse justitie de bij de internationale wielrenunie UCI opgeslagen bloedprofielen nodig.