ZWOLLE - Ajax heeft woensdagavond van de bekerwedstrijd tegen de amateurs van WHC een doelpuntenfestijn gemaakt. De ploeg van trainer Martin Jol rolde de arme zaterdaghoofdklasser uit Wezep met extreme cijfers op: 14-1.

Bij de rust was de stand in het uitverkochte stadion van FC Zwolle al 6-1. Luis Suarez was met zes doelpunten de meest trefzekere man bij de Amsterdammers.

Jol had voor het bekerduel met de nummer elf van de hoofdklasse C weinig aan het toeval overgelaten. Hij had de speelwijze van WHC vrij grondig bestudeerd.

Ook wenste hij geen 'grote' spelers in zijn selectie vroegtijdig met kerstverlof te sturen. Ajax trad daarom op het kunstgrasveld in Zwolle met de vaste kern aan.

Pantelic

WHC kon de druk van de nummer drie van de eredivisie welgeteld zeventien minuten aan. Na de openingstreffer van Marko Pantelic was er voor de amateurs geen redden meer aan.

Binnen een kwartier liep de ploeg van Jol uit naar 6-0 dankzij treffers van Suarez (twee), Ismail Aissati (twee) en opnieuw Pantelic.

Tegentreffer

Pijnlijk was wel dat Ajax vlak voor de rust een tegentreffer moest verwerken. Urby Emanuelson en Jan Vertonghen letten even niet op, waardoor Jolf Stel zowaar doelman Maarten Stekelenburg kon passeren: 6-1.

Ander smetje op de uitbundige bekerzege was de gele kaart wegens protesteren voor Suarez in de 23e minuut. De topscorer van de eredivisie is daardoor voor de kwartfinale in het bekertoernooi geschorst.

Suarez

Na de rust ging Ajax lustig door met scoren. Dankzij treffers van Suarez (vier), Kennedy Bakircioglu (twee), Demy de Zeeuw en Jeffrey Bosch (eigen doel) belandden de Amsterdammers in de fraaie dubbele cijfers: 14-1. Voor Ajax was het de grootste bekerzege uit de clubhistorie.