HAVANA - Degenschermer Arwin Kardolus is er bij de WK in Havana net niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. De Zoetermeerse routinier verloor in de derde ronde van de Spanjaard Eduardo Sepulveda. Hij eindigde als tiende, de plaats die hij ook bezet op de wereldranglijst.

Nationaal kampioen Siebren Tigchelaar schaarde zich eveneens knap bij de laatste zestien, voordat hij werd uitgeschakeld door de als tweede geplaatste Franse topper Fabrice Jeannet. Beide Nederlanders verdienden met hun prestatie een nominatie voor de Olympische Spelen van Athene.

Kardolus, op grond van zijn mondiale klassering rechtstreeks toegelaten tot de laatste 64, versloeg maandag bij zijn eerste optreden de Spanjaard Jose Luis Abajo. Daarna was hij ook te sterk voor de plaatselijke favoriet Andres Carrillo Ayana.

Kwalificaties

Tigchelaar, die zich met succes door de kwalificaties heenwerkte en zo in het toernooi kon groeien, rekende in de eerste ronde af met de Oekraïner Dmitri Karoetsjenko. Daarna bleef hij ook de Italiaan Francesco Martinelli de baas. De schermer van Zaal Verwijlen uit Oss was tevreden over zijn verrichtingen in de Cubaanse hoofdstad. "Hier had ik van tevoren onmiddellijk voor getekend. Ik ben echt heel blij."

Wouter den Otter en Bas Verwijlen haalden het hoofdtoernooi maandag niet. Ze verloren in de eerste voorronde. De Canadees Laurie Shong was te sterk voor Verwijlen, de Belg Diego Soudan versloeg Den Otter.

Angad-Gaur uitgeschakeld

Floretschermster Indra Angad-Gaur werd in de tweede ronde uitgeschakeld. De veelvoudig Nederlandse kampioene, al jaren hoog op de wereldranglijst, won haar eerste partij tegen de Egyptische Radwa Nagaty betrekkelijk gemakkelijk. De Amerikaanse Iris Zimmermann bleek vervolgens van een andere categorie. Angad-Gaur stond de volledige speeltijd van 3x3 minuten op de loper en verloor uiteindelijk met 9-10. Ze miste daardoor een olympische nominatie.