ROTTERDAM - AZ heeft dinsdagavond in De Kuip een dramatisch halfjaar in stijl afgesloten. Na het vroege afhaken in de titelrace en de uitschakeling op Europees niveau bleek het toernooi om de KNVB-beker evenmin een vluchtheuvel voor de veelgeplaagde landskampioen.

Coach Dick Advocaat, na vele jaren weer terug in de Rotterdamse voetbaltempel, zag zijn tijdelijke club in de achtste finales met 1-0 verliezen van het gelukkige Feyenoord.

Beide ploegen traden ten opzichte van de voorgaande wedstrijd met één wijziging in het basisteam aan.

Makaay

Bij Feyenoord moest centrumspits Roy Makaay, die dit seizoen geen vaste keus meer is, weer eens op de bank beginnen. Voor hem speelde Karim El Ahmadi, die de Rotterdamse middenlinie versterkte.

Jon Dahl Tomasson, die zaterdag tegen Willem II (1-0) nog als schaduwspits dienst deed, fungeerde als aanvalsleider. Bij AZ keerde Mounir El Hamdaoui ten koste van Graziano Pellè terug van een schorsing.

Gesloten verdediging

De twee teams waren in de boeiende eerste helft goed aan elkaar gewaagd. Zowel Feyenoord als AZ speelde vanuit een gesloten verdediging met een prima veldbezetting.

De thuisclub was het meest in balbezit. De ploeg van Been kreeg voor de rust ook de beste kansen.

Met name van Sekou Cissé ging op de vleugel veel dreiging uit. Tegenstander Kew Jaliens kon de sterke Ivoriaan nauwelijks aan.

Bij AZ was Jeremain Lens de gevaarlijkste aanvaller. Halverwege de eerste helft hield doelman Rob van Dijk de snelle spits van scoren af.

Wijnaldum

Namens Feyenoord waren Georginio Wijnaldum, Tomasson en Ron Vlaar dicht bij de openingstreffer. Vier minuten voor de rust kwamen de Rotterdammers alsnog verdiend op voorsprong.

Wijnaldum tikte van dichtbij in, nadat doelman Sergio Romero een schot van Cissé onvoldoende had weggewerkt: 1-0.

Tweede helft

AZ begon agressief en overtuigend aan de tweede helft. Lens kreeg in de 55e minuut de eerste kans op de gelijkmaker. Doelman Van Dijk redde ternauwernood.

Kort daarna leek spits Ari wel te scoren met een kopbal, die door de keeper van Feyenoord half werd gekeerd. Vlaar (ex-AZ) werkte de bal net voor de doellijn weg.

Wissels

Na een wankel kwartier herstelde Feyenoord zich goed. De thuisploeg was aanvallend evenwel minder dominant dan voor rust. Met drie aanvallende wissels (Pellè, Jonathas en Wernbloom) trachtte Advocaat nog een verlenging af te dwingen.

De Rotterdamse defensie, met Vlaar en Bahia in een hoofdrol, gaf echter in de slotfase niets meer weg. Invaller Diego Biseswar liet in de extra tijd nog een droomkans op 2-0 liggen.

Feyenoord - AZ