GRONINGEN - Pieter Huistra (42) volgt in de zomer van 2010 trainer Ron Jans op bij FC Groningen. Dat maakte de club dinsdagmiddag bekend. Huistra tekende in Groningen een contract voor twee seizoenen.

Jans maakte onlangs bekend medio 2010 te vertrekken. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging.

''Huistra was vanaf het begin een potentiële kandidaat. We hebben afgelopen weekeinde uitvoerig gesproken en wij kregen de bevestiging dat zijn visie en ideeën passen bij die van ons'', reageerde manager technische zaken Henk Veldmate op de aanstelling van Huistra.

''Hij is een jonge, frisse trainer met ambitie en een enorme drive. Daarnaast heeft Pieter affiniteit met Groningen.''

De Boer

Groningen zocht eerder vergeefs contact Frank de Boer, assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal en trainer van het hoogste juniorenteam van Ajax. Erwin Koeman, bondscoach van Hongarije, voelde nog niets voor een terugkeer.

Huistra is momenteel de trainer van Jong Ajax. Die baan kreeg hij afgelopen zomer, toen Adrie Koster naar België vertrok om bij Club Brugge aan de slag te gaan.

Huistra debuteerde in het seizoen 1984-1985 bij FC Groningen in het betaalde voetbal. Voor de eredivisieclub speelde hij, over twee periodes, 28 officiële wedstrijden. De vleugelspits kwam acht keer voor Oranje uit.

Groene draad

''FC Groningen is een groene draad in mijn loopbaan'', zei Huistra voor de camera van Studio Sport.

''Ik voetbalde hier eerst voor de amateurs en debuteerde later ook als prof in het eerste elftal van deze club. Daarna ben ik weer teruggekomen en ook als jeugdtrainer aan de slag gegaan. Volgend seizoen debuteer ik bij FC Groningen als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Dat komt voor mij niet helemaal als een verrassing. Ik wist dat ik nog een keer terug zou komen.''

Van de Looi

Huistra wordt in het nieuwe seizoen geassisteerd door Erwin van de Looi, de huidige trainer van Jong FC Groningen. Ook hij tekende een 2-jarig contract. Huistra en Van de Looi werkten eerder samen bij de A1 van Groningen.

Veldmate: ''De keuze voor Erwin is voor ons een logische. Wij denken dat hij toe is aan een nieuwe stap en verwachten dat Erwin een prima duo zal gaan vormen met Huistra.''