AMSTERDAM - Roger Federer en Serena Williams zijn opnieuw tot de wereldkampioen tennis gekroond. Federer mag de prijs van de internationale tennisfederatie ITF voor de vijfde keer ophalen, terwijl Williams voor de tweede keer de beste tennisster van het jaar is.

De 28-jarige Federer won dit jaar voor het eerst Roland Garros en zijn winst op Wimbledon betekende zijn vijftiende grandslamtitel, een record.

Bovendien pakte de Zwitser de nummer 1-positie op de wereldranglijst af van zijn geduchte concurrent Rafael Nadal.

"Het was een fantastisch jaar voor mij. Niet alleen op de baan maar ook daarbuiten", reageerde Federer op zijn vijfde wereldkampioenschap. "Het betekent enorm veel voor me om opnieuw als beste van het jaar te eindigen."

Dubbelspel

Williams zegevierde in 2009 onder meer op de Australian Open en op Wimbledon en schroefde zo haar aantal grandslamtitels op naar elf. Naast haar wereldkampioenschap in het enkelspel werd de 27-jarige Amerikaanse de beste in het dubbelspel samen met haar zus Venus.

In het vrouwenrolstoeltennis heerst Esther Vergeer al tien jaar lang. De Nederlandse is nu 383 wedstrijden ongeslagen en won dit jaar opnieuw drie grandslamtitels.