DEVENTER - Heracles heeft maandag een prachtige eerste seizoenshelft alsnog in mineur afgesloten. De nummer vijf van de eredivisie liet zich voor eigen publiek in de achtste finales van de KNVB-beker verrassen door Go Ahead Eagles (0-2).

Halil Colak was de grote man bij de nummer drie van de eerste divisie. Hij schoot zijn ploeg op voorsprong en bereidde ook het tweede doelpunt van Joey Suk voor.

Go Ahead Eagles, dat als eerste club de kwartfinales bereikte, startte brutaal in Almelo. De formatie nam direct het initiatief en kwam na 12 minuten verdiend op voorsprong. Doelman Martin Pieckenhagen van Heracles verkeek zich totaal op een door Colak genomen vrije trap.

De topschutter van Go Ahead Eagles kreeg daardoor alle gelegenheid om vanaf zo'n dertig meter raak te schieten (0-1).

Everton

Heracles herstelde snel van de tegenvaller. Everton en Bas Dos misten echter uitstekende kansen op de gelijkmaker. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer verzuimde bovendien voor een strafschop te fluiten toen Everton in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken.

De arbiter was vlak voor rust wel daadkrachtig toen verdediger Birger Maerten van Heracles tegenstander Reza hard tegen de grond trapte.

Wiedemeijer gaf beide spelers de rode kaart. Maertens kreeg de straf voor de overtreding. Reza had de Belg nooit bij de keel mogen pakken.

Compact

Heracles domineerde na rust het spel maar stichtte nauwelijks gevaar. Go Ahead Eagles verdedigde compact en wachtte rustig op een kans om nog een keer toe te slaan.

De club uit Deventer werd in de 78e minuut voor dat geduld beloond. Colak zag ploeggenoot Suk niet over het hoofd. De invaller schoot beheerst raak: 0-2.