ZÜRICH - Lionel Messi is maandag voor het eerst in zijn loopbaan tot beste voetballer van de wereld verkozen. De 22-jarige Argentijnse aanvaller van FC Barcelona kreeg van de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale voetbalploegen de meeste stemmen.

De keuze voor Messi werd maandagavond tijdens het gala van de wereldvoetbalbond FIFA in Zürich bekendgemaakt.

Messi won in dit kalenderjaar liefst zes prijzen met FC Barcelona. Hij veroverde de Champions League, landstitel, nationale beker, Spaanse Supercup en Europese Supercup.

Messi bezorgde zijn ploeg zaterdag nog de wereldtitel voor clubteams door in de verlenging van de finale tegen Estudiantes uit Argentinië de winnende treffer te maken (2-1).

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal en zijn aanvoerder Giovanni van Bronckhorst brachten ook een stem op Messi uit.

Wereldelftal

Spanje is met vier voetballers uitstekend vertegenwoordigd in het wereldelftal van het kalenderjaar 2009, zoals op het gala werd gepresenteerd.

Doelman Iker Casillas heeft in de formatie gezelschap van Andres Iniesta, Xavi en Fernando Torres. Uiteraard heeft Lionel Messi ook een basisplaats in het wereldelftal.

John Terry, Nemanja Vidic, Patrick Evra en Dani vormen de defensie van de ideale ploeg. Xavi en Iniesta hebben op het middenveld gezelschap van Steven Gerrard. Cristiano Ronaldo staat samen met Messi en Torres in de voorhoede.

Marta

Bij de vrouwen werd de Braziliaanse Marta verkozen tot beste speelster van het jaar. Het was al de vierde keer dat ze de award in ontvangst mocht nemen en daarmee zorgde ze voor een unicum.