ALKMAAR - Na de onverdiende maar sensationele overwinning op PSV was AZ-trainer Co Adriaanse bang dat zijn club de druk die daaruit voortvloeide niet zou aankunnen. Tegen NEC kreeg de trainer echter een positieve bevestiging van de mogelijkheden van zijn elftal. NEC was in de Alkmaarderhout niet opgewassen tegen de dadendrang van AZ en verloor met 2-0.

Adriaanse vertelde dat hij de uitgangspositie van zijn elftal, voorafgaand aan het duel met de Nijmeegse UEFA Cup-deelnemer, moeilijk vond. "Als je een week eerder met 1-0 van PSV wint geeft dat druk. Elke voetbalanalfabeet denkt dat je na een 1-0 bij PSV, eventjes met 5-0 van NEC wint. Zo werkt dat dus niet. Bij die wedstrijd is veel media aanwezig geweest en onze daden zijn breed uitgemeten. Als spelers gaan geloven in die verhalen, denken ze dat ze beter zijn dan in werkelijkheid."

De waarschuwing van Adriaanse bleek aangekomen. Al binnen twee minuten namen de Alkmaarders een 1-0-voorsprong op het elftal van trainer Johan Neeskens. Na afloop analyseerde de ex-international de vroege treffer hoofdschuddend: "Zoiets mag nooit gebeuren. Vooraf hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Uitgerekend Wijker, die toch bekend staat als goede kopper, wordt dan vrij gelaten. Dan vraag je er om."

Elkhattabi

Na de vroege eerste goal bleef een tweede doelpunt lang uit. Vooral in de tweede helft had AZ volop kansen om een veel hogere score uit het vuur te slepen. Pas in de blessuretijd verzilverde Elkhattabi een zelf versierde penalty. Neeskens: "Door die 1-0 blijf je hopen op een gelijkspel. Maar eigenlijk was dat niet verdiend geweest. AZ was gewoon beter. Dan moet je vrede hebben met deze uitslag."

Roulatiesysteem

Bij AZ maakten vooral het middenveld en de aanvallers veel indruk. De Alkmaarders speelden een knap roulatiesysteem. Geen moment liepen de aanvallers op een vaste positie. Adriaanse: "Ik heb drie spelers die op nummer tien kunnen spelen. Ik kan er eigenlijk maar een opstellen. Dat betekent dat je er eigenlijk twee op de bank moet houden. Door voor dit systeem te kiezen kan ik ze alle drie opstellen."

Door de 2-0-zege op NEC blijft AZ in het spoor van de topploegen. Adriaanse kon er zaterdagavond wel om lachen. "Volgende week gaan we met de hele selectie naar het Land van Ooit en krijgt elke speler een gehandicapt kind aan zich gekoppeld. Voor ons is het eigenlijk wel mooi symbolisch. Blijven we lekker een beetje in de sprookjessfeer."

NAC verliest

NAC heeft de afstraffing tegen Newcaste United (0-5) in de UEFA-beker nog lang niet verwerkt. De Bredanaars gingen vorige week onderuit bij RKC Waalwijk (0-2) en zaterdagavond voor eigen publiek tegen FC Utrecht: 1-2. Het grote probleem voor NAC is het gebrek aan een leider in het veld.

Lokhoff

Trainer Lokhoff heeft vooralsnog niemand die de rol van de naar Feyenoord vertrokken spelbepaler Alfred Schreuder kan overnemen. De Hongaarse international Petö zou de kapitein in het veld kunnen zijn, maar dat lijkt vooralsnog te veel gevraagd van een speler die pas terug is na een ernstige blessure aan de kniebanden.

Schreuder nam zaterdagavond voorafgaande aan de wedstrijd afscheid van de NAC-aanhang. Hij kon na afloop ook niets anders concluderen dan dat deze ploeg hem erg mist. Lokhoff beaamde na afloop het gebrek aan leiderschap. "Maar als ik geen leider heb, dan houdt het op."

FC Utrecht

NAC had tegen een momenteel eveneens zwalkend FC Utrecht geen vat op het vijfmans middenveld van de tegenstander. Trainer Booy had Broerse buiten de basis gelaten en koos voor Zuidam en Tanghe op het middenveld. Die tactiek pakte goed uit, met al in de vierde minuut een schot van Van den Bergh op de paal. Daarna was er nog een kans voor Zuidam.

NAC, met opnieuw een zwakke Ajax-huurling Boukhari voorin, ging wel onverdiend met een voorsprong de rust in. Elmander profiteerde in de 45e minuut van een ongelukkige actie van verdediger Van den Brink.

In de tweede helft leek FC Utrecht lange tijd af te stevenen op opnieuw een nederlaag. Invaller De Groot (prachtige lob over doelman Babos) en NAC-verdediger Koning (eigen doelpunt) zorgden echter in de slotfase voor de weliswaar fortuinlijke maar verdiende tweede overwinning van het seizoen.

Heerenveen verslaat RKC

De euforie duurt voor de een langer dan voor de ander. SC Heerenveen en RKC Waalwijk behaalden tot de zevende competitiewedstrijd twaalf punten. Het doelsaldo van de Friezen bleef achter bij dat van de Brabanders. Het team van trainer De Haan stond vijfde en nestelde zich zaterdag door de thuiszege op RKC (1-0) in de kopgroep van de ranglijst. Richard Knopper werd met een fraai afstandsschot de matchwinner.

De Friezen en de Brabanders speelden in het verleden elf competitiewedstrijden in het Abe Lenstrastadion. De thuisclub won acht keer, RKC was twee keer succesvol en beide ploegen deelden een keer de punten.

Heerenveen begon furieus en dicteerde het spel. Met enorme passie en overgave koos de ploeg direct de aanval. Maar de afronding liet steeds te wensen over. Selakovic, Sibon en Seip hadden hun vizier niet goed staan. Net voor rust liet Knopper zijn ploeggenoten zien hoe het wel moest. De Ajax-huurling verraste met een fraai afstandsschot vanaf ongeveer twintig meter doelman Sinouh: 1-0. "Dat was een moment van onachtzaamheid. We gingen met een sneu gevoel de kleedkamer in", zei RKC-trainer Jol.

RKC liep vrijwel de gehele wedstrijd achter de slim spelende tegenstander aan. In de tweede helft speelden de Waalwijkers lange tijd fantasieloos. Behalve een kans van Boutahar, die werd verijdeld door Heerenveen-doelman Vonk, stelde het weerwerk niets voor.

Niet slagvaardig

Na ruim een uur kwam verandering. Met een paar flitsende aanvallen van invaller Redan en Olfers was RKC zowaar dicht bij de gelijkmaker. "Maar we waren niet slagvaardig genoeg. Toch hebben we ook fases gehad dat we domineerden en dat is tegen Heerenveen een goede prestatie", vond Jol.

Onnodig balverlies en geen creativiteit deden voor Heerenveen eventjes het ergste vrezen. Toch hervonden de Friezen zich. "We hadden minstens twee keer moet scoren. Correira stond twee keer alleen voor doelman Sinouh. Maar de jonge Angolees is nog net niet scherp genoeg. Al met al heb ik een boeiende wedstrijd gezien die tot aan het eindsignaal spannend was. Gelukkig hebben we nu een paar dagen vrij en dan gaan we naar PSV", zei een tevreden trainer De Haan.

Uitzege Roda JC

Genoeg kansen, maar geen doelpunten. Willem II had zaterdagavond de thuisnederlaag tegen Roda JC (0-2) voornamelijk aan zichzelf te wijten. De Tilburgse ploeg toonde meer techniek, meer teamgeest en meer aanvalsdrang dan de Limburgse opponent. Maar het voetbal van Roda JC was effectiever.

De ploeg van trainer Vloet haalde een hoog rendement uit een handvol kansen. Dan was mede te danken aan het onbaatzuchtige spel van spits Anastasiou. De Griekse aanvaller liet in de 36e minuut Sonko scoren en stond vlak voor tijd eveneens aan de basis van de beslissende treffer van Kone.

Roda JC had de driepunter in Brabant hard nodig. Want na een reeks van vijf wedstrijden zonder winst, inclusief het bekerfiasco tegen Baronie (0-1), kraaide het oproer al in en rondom Kerkrade. "Een heel belangrijke overwinning", erkende Vloet opgelucht.

Mentaal

Willem II had tegen het sukkelende Roda JC na drie opeenvolgende thuiszeges op meer gehoopt. De zware nederlaag vorige week bij Ajax (6-0) werkte echter nog door bij de Tilburgers. "Mentaal stonden we er minder goed op dan in de voorgaande wedstrijden", meende coach Wotte.

De Vlieger

De trainer van Willem II keek zaterdagavond verwachtingsvol uit naar de rentree over twee weken van doelman De Vlieger en centrale verdediger Victoria. Beiden zaten bij het duel met Roda JC nog geblesseerd op de tribune. "Hun routine kunnen we goed gebruiken", concludeerde Wotte.

Reservedoelman Zois viel weinig te verwijten. Feit was wel, dat Willem II soms heel slordig en knullig verdedigde. Ook Roda JC was defensief kwetsbaar, afgezien van de sterke doelman Kujovic.

Middenvelder Landzaat en spits Van den Eede waren bij de thuisploeg op de juiste momenten niet koelbloedig genoeg. De laatste scoorde nog wel in de dertiende minuut, maar arbiter Sterk keurde zijn eerste competitietreffer af wegens een duwfout van ploeggenoot Mathijsen.

Jammer

"Jammer, heel jammer", treurde Wotte. "In de tweede helft hadden we ook nog een zuivere strafschop moeten hebben. Het geluk zat tegen." Collega Vloet: "Bij ons zat het eindelijk eens mee."