AMSTERDAM - Louis van Gaal is dinsdagavond in Amsterdam tijdens het Sportgala uitgeroepen tot coach van het jaar.

De huidige trainer van Bayern München kreeg de prijs toegekend door 51 collega-coaches omdat hij dit jaar AZ kampioen van Nederland maakte.

Van Gaal kreeg de voorkeur boven bondscoach Vera Pauw van het nationale vrouwenvoetbalelftal en bondscoach Avital Selinger van het nationale vrouwenvolleybalteam.

Van Gaal is de opvolger van Robin van Galen, die vorig jaar de waterpolosters olympisch kampioen maakte.

Fantastisch

''Dit is fantastisch, omdat ook de media hieraan meegedaan heeft'', reageerde de 58-jarige coach in de RAI met een kwinkslag op de uitverkiezing. Hij werd in 1995 met Ajax na het winnen van de Champions League tot sportploeg van het jaar gekozen.

Van Gaal dankte naast de spelers en het bestuur van AZ ook de voormalige voorzitter Dirk Scheringa.

''De lijnen waren kort bij AZ. En het is met Dirk Scheringa niet zo goed gegaan dit jaar'', refereerde hij aan het debacle rond de failliete bank van Scheringa, DSB.

Sportvrouw

Marianne Vos is voor de tweede keer op rij door haar collega-topsporters uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. De 22-jarige wielrenster kreeg dinsdag in Amsterdam van ruim 400 A-sporters de voorkeur boven schaatsster Renate Groenewold en judoka Marhinde Verkerk.

Het verschil met Verkerk was klein. Vader Vos nam de 'Jaap Eden' in ontvangst. De wielrenster verbleef in Zuid-Afrika op trainingskamp.

Zegereeks

Vos zette dit jaar haar imposante zegereeks van 2008 gewoon voort. In februari veroverde de wielrenster in Hoogerheide voor de tweede keer de wereldtitel veldrijden, waarna later ook de Europese titel volgde.

Op de wereldkampioenschappen op de weg moest de inwoonster van Babyloniënbroek genoegen nemen met zilver tijdens de wegwedstrijd. Vos won verder diverse wereldbekerwedstrijden op de weg en het wereldbekerklassement

Sportman

Turner Epke Zonderland (23) is sportman van het jaar. Hij kreeg duidelijk de voorkeur boven schaatser Sven Kramer en dressuurruiter Edward Gal. Zonderland is de opvolger van de inmiddels gestopte zwemmer Maarten van der Weijden.

Zonderland won in december 2008 de wereldbekerfinale op rek. Daarmee revancheerde hij zich voor een val tijdens de Olympische Spelen van Peking.

Dit jaar behaalde Zonderland een aantal medailles tijdens wereldbekerwedstrijden en won hij tijdens de wereldkampioenschappen in Londen zilver op rek.

Dolgelukkig

Zonderland was dolgelukkig met zijn uitverkiezing. De inmiddels wegens cokegebruik geschorste Yuri van Gelder was als ringenspecialist de laatste turner die de Jaap Eden in handen kreeg (2005).

''Het is helemaal fantastisch als je door collega-sporters wordt gekozen. Het voelt echter als de honneurs waarnemen voor een heel team dat achter je staat.''

Sportploeg

Zwemsters Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder zijn uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

De vijf waren dit jaar in Rome tijdens de wereldkampioenschappen verantwoordelijk voor het binnenhalen van de gouden medaille op de 4x100 meter vrije slag.

De estafetteploeg kreeg van de collega-sporters de voorkeur boven de Nederlandse dressuurploeg (goud op EK in Windsor) en de nationale vrouwenvolleybalploeg, die bij de Europese titelstrijd in Polen zilver veroverde.

Gehandicapte sporter

Monique van der Vorst is dinsdag in Amsterdam gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. De paratriatlete en specialiste bij het handcycling bleef  aangepast zeiler Thierry Schmitter en rolstoeltennisster Esther Vergeer voor.

Vergeer viel de onderscheiding al vier keer ten deel, de laatste keer vorig jaar.

Van der Vorst (25) won in 2009 zilver en brons op de WK handcycling en vervolgens veroverde ze ook nog de Europese titel op de triatlon (olympische afstand) in Holten.

Verder won ze op Hawaii de Ironman-wedstrijd, waar ze als eerste vrouwelijke paratriatlete ooit de finish haalde.

Sportgala 2009