ROTTERDAM - Krampachtig en zonder vertrouwen vervolgde Feyenoord zondag de moeizame seizoenstart met een zege op RBC (2-0). De opvallend stille aanhang zag met lede ogen toe hoe de langverwachte wederopstanding van de club opnieuw uitbleef. Na afloop zei trainer Van Marwijk dat zeker op korte termijn niet meer van zijn ploeg valt te verwachten.

Het huidige Feyenoord mag vandaag de dag al blij zijn als het geen punten verspeelt. Zelfs tegen een tegenstander als RBC, dat volgens trainer Maaskant helemaal niets had laten zien, kan het zo maar fout gaan. Sterker nog, trainer Van Marwijk had het terecht gevonden als Youssouf in de 74e minuut de gelijkmaker had gemaakt. Gelukkig voor de Rotterdammers kwam de spits net een paar centimeters tekort om de bal in het lege doel te tikken.

Geen man van de wedstrijd

Pas ver in blessuretijd zorgde invaller Lurling voor de bevrijdende tweede treffer. Op dat moment waren de juryleden die normaal de man van de wedstrijd verkiezen al vertrokken. ,,Omdat er niemand was om aan te wijzen'', was het simpele maar passende antwoord van de perschef van Feyenoord.

De coach die na afloop van de eerste wedstrijden van het seizoen nog zo optimistisch sprak over de nabije toekomst, heeft het vertrouwen in een snelle wederopstanding van zijn ploeg kennelijk ook verloren. Van Marwijk is zelfs blij met de interland van het Nederlands elftal volgende week tegen Moldavië. Zo kan hij zijn ploeg in relatieve rust voorbereiden op het tweede duel in de eerste ronde van de UEFA-beker tegen de Oostenrijkse laagvlieger FC Kärnten.

Van Marwijk zoekt de oorzaak van het slechte spel van zijn ploeg nog wel op het mentale vlak. “De jongens hebben vertrouwen nodig. Het is allemaal zo krampachtig. Vertrouwen kweek je gelukkig niet alleen met goed spel. Dat kan ook door een serie overwinningen. Zelfs als die zeges gepaard gaan met slecht voetbal. Dat moet dan maar.”

Verloren zelfvertrouwen

Een week na het duel met het ontstellend zwakke FC Zwolle kreeg Feyenoord ook van RBC alle gelegenheid het verloren zelfvertrouwen te herwinnen. Na de gewenste snelle treffer, door Van Persie in de vijftiende minuut, won de angst om niet te verliezen het bij deFeyenoorders van de wil om ruim te winnen. “We bleven achteruit spelen”, vond ook Van Marwijk. “Dat was denk ik pas veranderd als we de tweede hadden gemaakt. Vandaag viel die treffer echter pas ver in blessuretijd. Ja, dan is er nog maar weinig tijd om alle schroom van je af te gooien.”