SALT LAKE CITY - Team Telfort heeft in 2006 tijdens de Olympische Spelen van Turijn 50.000 euro aan de Poolse schaatsster Katarzyna Wojcicka geboden als zij zich zou terugtrekken voor de vijf kilometer.

Indien Wojcicka zich had afgemeld, kon namelijk Gretha Smit als eerste reserve op haar favoriete afstand deelnemen. De Poolse weigerde het aanbod, waardoor Smit olympische deelname miste.

Dat heeft Wojcicka bevestigd in een reportage die de NOS zondag uitzond. ''Het was voor mij echt heel veel geld'', vertelde de Poolse schaatsster.

'Te koop'

''Toch heb ik 'nee' gezegd. Hier ga ik echt niet op in. Ik ga zelf schaatsen, al word ik laatste. Gewoon om te laten zien dat niet iedereen zomaar te koop is.'' Naast die 50.000 euro zou Wojcicka ook een auto zijn aangeboden. Toch bleef ze bij haar besluit.

'Gecheckt'

Gretha Smit zegt niets te weten van de 50.000 euro die geboden is aan Wojcicka. Tegen Sportweek zegt Smit in een reactie ‘niet te weten’ of er geld is geboden. Ze bevestigt wel dat er bij alle deelneemsters ‘gecheckt’ is of ze echt aan de 5 kilometer wilden deelnemen.

“Ik was verder maar met één ding bezig, met die wedstrijd,” zegt Smit. “Wat er om heen gebeurde interesseert me niet zoveel. Het hele Turijn-verhaal heb ik afgesloten.''

Coach

Ook de toenmalige coach van Gretha Smit, Ingrid Paul, ontkende in Salt Lake City - waar dit weekeinde wereldbekerwedstrijden worden gehouden - het verhaal.

''Ik zou niet weten waar ik dat geld vandaan had moeten halen'', sprak ze. ''Ik ben alleen bij alle ploegen langsgegaan om te horen of iemand zich nog zou afmelden voor de 5000 meter."

"Ik kan me niet eens herinneren of ik bij Wojcicka ben langsgeweest. Het is flauw dat dit nu weer opgerakeld wordt.''

Schorsing

Het is volgens de regels van de internationale schaatsunie ISU ontoelaatbaar dat iemand geld biedt in ruil voor een afmelding. Indien deze feiten bewezen worden, riskeren de betrokkenen mogelijk een schorsing.

Smit is inmiddels gestopt, haar toenmalige coach Ingrid Paul werkt nu voor de Canadese bond. ISU-official Jan Dijkema wilde zondag nog geen reactie geven: ''Ik heb eerst meer informatie nodig, voordat ik hierop kan reageren.''

Onderzoek

Sportkoepel NOCNSF en schaatsbond KNSB gaan een onafhankelijke commissie instellen die de affaire rond Gretha Smit gaat onderzoeken.

"We moeten zo snel mogelijk helder hebben wat er zich rondom die 5 kilometer in Turijn heeft afgespeeld, zodat we stelling en indien nodig maatregelen zullen kunnen nemen'', benadrukken voorzitter Erica Terpstra (NOCNSF) en preses Doekle Terpstra (KNSB) in een gezamenlijke persverklaring.

Kleinsman

Nederland verloor op de 5000 meter een startplek, omdat Moniek Kleinsman op de drie kilometer niet bij de beste zestien wist te eindigen. Het veroorzaakte emotionele taferelen binnen de Nederlandse equipe, omdat Ingrid Paul ervan overtuigd was dat haar pupil op die afstand een kandidaat voor olympisch goud was.

De trainster suggereerde destijds ook dat het een optie was dat TVM-rijdster Renate Groenewold - die even daarvoor matig had gepresteerd op de 1500 meter - zich zou terugtrekken.

Daarop ontstond een ruzie tussen Paul en TVM-coach Kemkers, die uiteindelijk door bondscoach Ab Krook moest worden gesust.

Paul wil verder niet ingaan op de affaire uit 2006: ''Voor mij is dit een afgedane zaak.''