MOTEGI - Max Biaggi heeft zondag op het circuit van Motegi de Grote Prijs van Japan in de MotoGP, de koningsklasse bij de wegmotoren, gewonnen. De Italiaan finishte voor zijn landgenoot Valentino Rossi. Het was Biaggis's tweede GP-zege van dit seizoen.

Rossi verstevigde zijn leidende positie in het klassement van het wereldkampioenschap. Met nog drie WK-wegraces voor de boeg heeft de Honda-rijder bijna zestig punten voorsprong op de Spanjaard Sete Gibernau en zijn vijfde wereldtitel voor het grijpen.

Biaggi reed een smetteloze race. Vanaf poleposition nam hij meteen de leiding en stond deze niet meer af. Rossi's wedstrijd verliep grilliger. Hij kwam in de zevende ronde na een stuurfout in de grintbak terecht en zakte terug naar de negende plaats. De Italiaan toonde daarna zijn ongekende klasse door met gewaagde inhaalacties op te stomen naar de tweede plaats.

Kato

Biaggi was echter te ver weg. De geboren Romein, viervoudig wereldkampioen in de 250cc-klasse, droeg zijn zege op aan Daijiro Kato. De Japanner overleed in de eerste race van dit seizoen op het circuit van Suzuka na een zware val. Kato werd zaterdag tijdens een korte ceremonie op het circuit van Motegi opgenomen in de Motor Hall of Fame. Het rugnummer 74 zal eeuwig aan hem verbonden blijven.

Het Japanse publiek zag dat een held uit eigen land na de race uit de uitslag werd geschrapt. Makoto Tamada finishte als derde in de MotoGP, maar werd later gediskwalificeerd, omdat hij Gibernau onreglementair had ingehaald. De Amerikaan Nicky Hayden kreeg nu zijn eerste podiumplaats in de schoot geworpen.

De Spanjaard Tony Elias reed naar de winst in de 250cc-klasse. De Italiaan Roberto Rolfo eindigde als tweede, de Sanmarinees Manuel Poggiali werd derde. Poggiali behield in de kwartliters de leiding in het WK-klassement.

Henk van de Lagemaat

De Nederlander Henk van de Lagemaat kwam als twintigste en laatste langs de finishvlag op een ronde achterstand. Hij had de hele race ruzie met zijn Honda: “Het was echt ondoenlijk. Vanaf de eerste ronde stuiterde de voorvork als een bezetene. Achteraf bleek dat de rem de hele race op het voorwiel had gestaan.”

Hector Barbera uit Spanje zegevierde in de 125cc-klasse. De Australiër Casey Stoner werd tweede en de Italiaan Andrea Dovizioso derde. De Spanjaard Daniel Pedrosa bleef ondanks een matige zesde plek aan kop in het WK-klassement.