ROTTERDAM - Feyenoord is vorig seizoen diep in de rode cijfers gedoken. De Rotterdamse club sloot het boekjaar af met een recordverlies van 16,9 miljoen euro. Dat heeft de directie van Feyenoord vrijdagmiddag in De Kuip bekendgemaakt.

Eerder was al bekend geworden dat de club 21 miljoen euro schuld had. De club heeft het afgelopen jaar al flink moeten bezuinigen en meldt op de eigen site de flink verslechterde situatie veroorzaakt is door verschillende factoren.

''De zeer teleurstellende prestaties van het eerste elftal, dientengevolge achterblijvende recettes en mindere verkoop van luxe stoelen alsmede beduidend lagere inkomsten uit tv-gelden waren tezamen met de hogere kosten van veiligheidsmaatregelen, een noodzakelijke inhaalslag op het gebied van de faciliteiten voor het eerste elftal, het uitblijven van grote transfers, een eveneens noodzakelijke schikking met de fiscus en de reeds in 2008 ingezette algehele economische malaise zijn allemaal debet aan de steeds moeilijker wordende situatie waarin Feyenoord gaande het seizoen 2008/2009 belandde'', valt in de verklaring te lezen.

Reactie Been

Feyenoord-trainer Mario Been reageert op de situatie. Hij zegt niet geschrokken te zijn.

Been wijst erop dat het slechte nieuws voor hem niet als een verrassing komt. ''Ik wist van deze situatie voordat ik hier een contract tekende en dat heb ik met mijn volle verstand gedaan.''

Dat de schuld het afgelopen boekjaar bijna verdubbelde, is voor Been geen reden de handdoek in de ring te werpen. Hij houdt hoop op betere tijden. ''Ik weet zeker dat er straks mensen opstaan die Feyenoord willen helpen.''

Beenhakker

Beenhakker liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. ''Vanaf het eerste moment dat ik in gesprek ging met Feyenoord is mij opening van zaken gegeven over de financiële situatie. Ik wist dus waar ik aan begon toen ik mijn functie bij Feyenoord aanvaardde."

"Ik heb ook vertrouwen in de andere directieleden, dat lijkt me duidelijk. Anders zat ik hier nu ook niet. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is dat Feyenoord weer groot wordt op en buiten het veld.''

Hoofdsponsor

Feyenoord kwam vrijdag ook met goed nieuws. Hoofdsponsor ASR Nederland, dat in maart dit jaar het lopende contract overnam van Fortis, heeft het aflopende contract verlengd. ASR blijft nog zeker twee jaar aan de Rotterdamse club verbonden.

Door een kostenreductie van 11 miljoen euro en een kapitaalinjectie door vermogende supporters van ruim 8 miljoen euro is voor dit seizoen de liquiditeitspositie van Feyenoord gegarandeerd. ''Daarmee is de continuïteit van de club gewaarborgd'', verzekerde directeur Eric Gudde .

Daarnaast meldt de directeur dat het plan van aanpak om de problemen het hoofd te bieden, intussen door de KNVB is goedgekeurd.

Ignjatovic

Feyenooorder Alexander Ignjatovic vertrekt mogelijk naar Excelsior. Volgens RTV Rijnmond maakt de verdediger, die afgelopen zomer werd aangetrokken, in de winterstop mogelijk de oversteek naar de kleine broer.