GRONINGEN - De positie van FC Groningen op de ranglijst is onverminderd zorgelijk. Dat geeft algemeen directeur Hans Nijland dinsdag toe in een uitvoerige nieuwsbrief op de website van de nummer dertien van de eredivisie.

Komende zomer neemt FC Groningen afscheid van de honkvaste trainer Ron Jans.

''Het is tot nu toe een moeilijk, moeizaam en stroef seizoen. En dat zijn we met elkaar niet gewend. Daarmee moeten we leren omgaan'', betoogt Nijland in de nieuwsbrief.

FC Groningen nam de afgelopen vier seizoenen deel aan de play-offs om de Europees voetbal en was daarin twee keer succesvol.

Blessureleed

Als reden voor de tegenvallende prestaties voert Nijland onder meer de zware knieblessures bij Andersson, Svjedik en De Roover aan.

''Naast de personele onderbezetting die je hierdoor binnen je selectie krijgt, heeft het ook financiële gevolgen. De verzekering keert namelijk pas uit als een speler na een jaar nog uit de roulatie is. Voor die tijd draait de club op voor de salariskosten van de betreffende geblesseerde speler.''

Crisis

Volgens Nijland is de financiële positie van FC Groningen minder goed dan de buitenwereld wellicht vermoedt.

De kans op vele versterkingen in de winterstop is dan ook niet zo groot, mede door de gevolgen van de economische crisis. Ook dit jaar werkt FC Groningen met een tekort op de begroting.

Nijland: ''Feit is ook dat we dit seizoen opnieuw minder inkomsten krijgen uit televisiegelden. Was dat twee jaar terug nog 70 miljoen euro voor alle eredivisieclubs, vorig jaar was dat 60 miljoen euro en dit seizoen is dat teruggelopen tot een pot van 50 miljoen euro.''