LUIK - Dick Advocaat is tot het einde van het seizoen de hoofdtrainer van AZ. Dat maakten directeur voetbalzaken Marcel Brands en algemeen directeur Toon Gerbrands dinsdag in Luik bekend.

De 62-jarige Hagenaar, die de ontslagen Ronald Koeman opvolgt, combineert die baan met zijn functie als bondscoach van België.

De Alkmaarders betalen de Belgische voetbalbond KBVB 150.000 euro om Advocaat te mogen 'lenen'.

PSV

De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal begint donderdag aan zijn klus in Alkmaar. Hij wordt dan ook gepresenteerd aan de pers. Zaterdag tegen PSV - een voormalige werkgever van Advocaat - zit hij voor het eerst op de bank bij AZ.

Advocaat ondertekent een contract tot 30 juni, maar volgens Brands hoopt hij op 2 mei - de laatste dag van de reguliere competitie - klaar te zijn in Alkmaar.

Interesse

Advocaat werd zaterdag, enkele uren na het ontslag van Koeman, benaderd door Brands met de vraag of hij interesse had voor de ontstane vacature. Het uitvoerend comité van de KBVB gaf maandagavond toestemming aan Advocaat om de twee banen te combineren.

De directie van AZ kwam vervolgens dinsdag in Antwerpen na een gesprek van 2,5 uur tot een akkoord met de Belgische bondscoach.

Opgelucht

''Ik ben natuurlijk opgelucht'', aldus Brands, die samen met Gerbrands naar de perskamer van Standard Luik was gekomen om het nieuws wereldkundig te maken.

AZ speelt woensdag in de Champions League tegen de kampioen van België. Martin Haar, Shota Arveladze en Jan Nederburgh, de assistenten van Koeman, nemen die wedstrijd nog voor hun rekening.

Rustig programma

Advocaat heeft de komende maanden bij België een rustig programma. De 'Rode Duivels' spelen alleen één of twee oefeninterlands.

''Hij moet wel bij wat officiële momenten zijn, zoals de loting voor de kwalificatie van het EK. Dat gaan we nog organiseren'', aldus Brands. ''Het contact met de Belgische bond was summier, maar verliep uiterst vriendelijk.''