LUIK - Het ontslag van trainer Ronald Koeman bij AZ heeft zijn assistenten verrast. Dat zei interim-hoofdcoach Martin Haar dinsdag in de aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Standard Luik.

De assistent van Koeman neemt in België samen met Shota Arveladze en keeperstrainer Jan Nederburgh de taken van de zaterdag ontslagen oefenmeester over.

De persconferentie voorafgaand aan het belangrijke duel in Luik mocht eigenlijk alleen over de wedstrijd zelf gaan. Toch ontkwamen Haar en Gill Swerts niet aan vragen over het ontslag van Koeman en de aanstaande komst van Dick Advocaat.

Verrast

''De laatste keer dat ik contact met Dick heb gehad, was toen ik nog zelf speelde. Dat is dus al een hele tijd terug'', glimlachte Haar.

Op de suggestie dat hij het niet eens was met het ontslag van Koeman, antwoordde de 57-jarige Zwollenaar kort maar krachtig: ''het heeft ons verrast, ja.''

Swerts, één van de vier Belgische internationals in de selectie van AZ, vertelde dat de spelers geprobeerd hebben het ontslag van Koeman achter zich te laten. ''We moeten weer terug naar de orde van de dag, woensdag wacht Standard, daar is alles nu op gericht.''

Fitte selectie

Haar heeft bij AZ een volledig fitte selectie om uit te kiezen voor de confrontatie met Standard Luik.

De interim-coach wilde dinsdag nog niets kwijt over zijn opstelling, maar bevestigde wel dat Mounir El Hamdaoui fit genoeg is om mogelijk te starten. De Marokkaanse aanvaller maakte afgelopen vrijdag tegen Vitesse zijn rentree na een maand blessureleed.

Overwinning

De opdracht voor de landskampioen in Luik is duidelijk. AZ heeft alleen aan een overwinning genoeg om zich te verzekeren van een vervolg in de Europa League.

De Alkmaarders zijn na vijf groepswedstrijden al uitgeschakeld voor een plek in de achtste finales van de Champions League.

Kwalificeren

Standard Luik kan zich daar wel nog voor kwalificeren, mits het in ieder geval zelf wint van AZ. Olympiakos Piraeus mag dan ook geen punt pakken tegen Arsenal.

''De spelers zijn ervan doordrongen dat dit een belangrijke wedstrijd is'', aldus Haar. ''Het belooft hier in Luik een heksenketel te worden, maar we zijn ondertussen wel wat gewend.''