ATHENE - Henk ten Cate is per direct vertrokken als trainer van Panathinaikos. Dat maakte de Griekse club dinsdag bekend op de website. Voorzitter Nicolas Pateras liet weten de samenwerking in goed overleg met de Nederlandse coach te hebben beëindigd.

Ten Cate laat aan Voetbal International weten anders over de zaak te denken. "Het is een belachelijk besluit. Sinds 23 januari van dit jaar hebben we welgeteld één wedstrijd in competitieverband verloren."

"Thuis zijn we al veertien maanden ongeslagen. Ik heb ook geen ruzie gehad, ik heb juist een goede relatie met de spelersgroep."

Verrassend

Het vertrek van Ten Cate is verrassend. Panathinaikos staat tweede in de Griekse competitie met slechts een punt achterstand op koploper Olympiakos Piraeus.

Het elftal won tien van de dertien competitiewedstrijden. In de Europa League staat Panathinaikos tweede in groep F en heeft het aan een gelijkspel tegen Dinamo Boekarest in de laatste groepswedstrijd voldoende om door te stoten naar de knock-outfase.

Tweede

Ten Cate verloor wel de laatste twee belangrijke wedstrijden met de Griekse grootmacht. Olympiakos was eind november in de competitie te sterk (2-0). In de Europa League verloor Panathinaikos met 1-0 van Frank Rijkaards Galatasaray.

De Nederlander kreeg in juni 2008 de leiding bij Panathinaikos. In zijn eerste seizoen werd de club tweede. In de voorronde van de Champions League was Atletico Madrid in augustus te sterk. Ten Cate was eerder onder meer trainer van Ajax en NAC Breda.

Ten Cate wordt vervangen door Nikos Nioplias, de huidige trainer van Griekenland onder 21.