BERLIJN - Schaatsster Claudia Pechstein mag komend weekeinde starten bij wereldbekerwedstrijden in de Amerikaanse plaats Salt Lake City.

Dat heeft een Zwitserse rechtbank dinsdag bepaald in een spoedprocedure die de Duitse had aangespannen tegen haar schorsing van twee jaar wegens overtreding van de dopingregels.

De vijfvoudig olympisch kampioene werd onlangs door de internationale schaatsunie ISU voor twee jaar uitgesloten wegens verdachte bloedwaarden in haar biologisch paspoort.

Pechstein stapte daarop naar het internationaal sporttribunaal CAS, maar ving bij die instantie in Lausanne bot. Vervolgens begon de Duitse in Zwitserland een civiele zaak tegen de schorsing.

Trainen

Pechstein kan door de uitspraak vrijdag op de olympische baan van 2002 starten op de 3000 meter. De Duitse was dinsdagochtend aan het trainen in de schaatshal van Berlijn, toen ze het nieuws vernam.

''De trainingen in de afgelopen weken zijn dus niet voor niets geweest. Ik krijg nu de kans me voor de Olympische Spelen in Vancouver te plaatsen.'' Pechstein, die bij dopingcontroles nooit positief is bevonden, vliegt woensdag naar Salt Lake City.

De advocaten van Pechstein startten maandag een spoedprocedure bij het federale gerechtshof in Zwitserland. De juridische adviseurs willen aantonen dat er diverse fouten zitten in het vonnis van het CAS op 25 november. Door de komende feestdagen zal het federale gerechtshof de zaak-Pechstein pas in het nieuwe jaar behandelen.

Kleine stap

Advocaat Simon Bergmann van Pechstein waarschuwde dinsdag voor al te veel euforie. ''De ISU zal zich wel aan de uitspraak moeten houden, maar deze uitkomst is slechts een kleine stap. Of haar schorsing definitief wordt opgeheven en ze daadwerkelijk aan de Winterspelen kan deelnemen, zal nog moeten blijken.''

Pechstein start als het goed is vrijdag in Salt Lake City op een wildcard. Ze zal dan moeten bewijzen dat ze de stress van de afgelopen weken heeft verwerkt. ''Ze staat vrijdag onder enorme grote druk. Ik hoop dat ze in staat is bij de beste acht te eindigen. Daarmee zou ze in elk geval voldoen aan de Duitse kwalificatie-eis voor Vancouver'', keek manager Ralf Grengel van Pechstein vooruit naar de Amerikaanse wedstrijden.