BRUSSEL - Dick Advocaat heeft van de Belgische voetbalbond KBVB toestemming gekregen als interim-trainer aan de slag te gaan bij AZ. De Nederlandse landskampioen polste de Hagenaar na het ontslag van Ronald Koeman, afgelopen zaterdag.

Advocaat (62) ging in oktober aan de slag als bondscoach in België. Hij bracht in het weekeinde de Belgische voetbalbond op de hoogte van de interesse van AZ.

Het uitvoerend comité van de KBVB gaf hem maandagavond tijdens een vergadering toestemming de komende maanden als interim-trainer bij de Alkmaarders te gaan werken.

Combineren

Advocaat verklaarde in het weekeinde al de klus in Nederland met het bondscoachschap in België te kunnen combineren.

De Belgische bond maakte maandagavond wel twee kanttekeningen bij het besluit. De KBVB wil financiële compensatie van AZ, zonder daarbij te zeggen om welk bedrag het gaat.

Afscheid

Voorzitter François De Keersmaeker wilde het eerder genoemde bedrag van 150.000 euro niet bevestigen. Daarnaast eist de KBVB dat Advocaat begin mei, als de competitie is afgelopen, ook echt afscheid neemt van de huidige Nederlandse landskampioen en zich weer volledig concentreert op zijn werk als bondscoach van de Rode Duivels.

Advocaat werkte met de Belgische ploeg tot nu toe vier interlands af. Hij won met de Belgen van Turkije (2-0), Hongarije (3-0) en Qatar (2-0) en verloor van Estland (2-0).

Vriendschappelijk

Voor de komende maanden hebben de Belgen alleen enkele vriendschappelijke wedstrijden op het programma staan. Advocaat heeft de KBVB gegarandeerd dat zijn werk bij het nationale team niet zal lijden onder zijn mogelijke uitstapje naar Alkmaar.

''Als het kwalificatiewedstrijden waren geweest, had ik het niet gedaan'', zei Advocaat tegen een verslaggever van de radio- en tv-zender VRT.

Geen probleem

''Het is geen enkel probleem schriftelijk vast te leggen dat ik in mei terugkeer. Ik heb het prima naar mijn zin in België. Niemand hoeft bang te zijn dat ik mijn contract niet uitdien.''

AZ wilde maandagavond nog niet reageren op het besluit in België. Advocaat liet via de VRT weten dat hij nog niet heeft getekend in Alkmaar.

''We moeten alles nog bespreken. Wel is al overeengekomen dat ik de scouting voor de Belgische selectie blijf doen.''