CALGARY - Het is zeer waarschijnlijk dat Nederland bij de Olympische Winterspelen niet het maximaal aantal startplekken bij het schaatsen kan claimen.

Door de tegenvallende resultaten van de Nederlandse vrouwen krijgt Nederland op de 5000 meter normaal gesproken twee in plaats van drie startbewijzen.

Ireen Wüst moet volgende week in Salt Lake City op de 3000 meter zelfs haar negende plek in de wereldbekerstand consolideren om te voorkomen dat de oranje-afvaardiging in Vancouver slechts één schaatsster mag laten meedoen op de vijf kilometer.

Als Wüst in de top-tien blijft, heeft Nederland twee startplekken. Het maximale aantal van drie startplekken is al bijna onmogelijk.

Smit

De Nederlandse vrouwen presteren dit seizoen ondermaats op de lange afstanden. Veel schaatssters zijn de aansluiting met de wereldtop kwijtgeraakt, hetgeen bijvoorbeeld Gretha Smit al deed besluiten om de carrière te beëindigen.

''Het wordt nu pas echt duidelijk, maar deze trend heeft zich al enkele jaren geleden ingezet'', sprak bondscoach Wopke de Vegt. ''Maar dit is zeker zorgelijk.''