ROTTERDAM - Niets is dit seizoen bij Feyenoord nog zeker onder de nieuwe trainer Mario Been. Dat geldt voor de opstelling, voor het spel en ook voor de prestaties van de Rotterdammers.

De nummer vier van de eredivisie is nog zoekende en dat werd zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen meer dan duidelijk. De wisselvallige brigade van Been kwam na een ontluisterende eerste helft alsnog tot leven: 3-1.

Het op vijf plaatsen gewijzigde Feyenoord leverde in de eerste helft een regelrechte wanprestatie. De thuisploeg, al snel uitgefloten door de eigen aanhang, kwam voor de rust tot niet één uitgespeelde aanval.

Van Bronckhorst

Vlak voor de rust loste linksback Giovanni van Bronckhorst, terug van een schorsing, het eerste schot op het doel van Luciano Da Silva. Centrumspits Jon Dahl Tomasson, hersteld van een spierblessure, kon zijn schoen net niet tegen de voorlangs stuiterende bal zetten.

Feyenoord maakte voor de rust in alle linies een machteloze indruk. Op het middenveld, dat deze keer bestond uit Bruins, Babovic en Landzaat, viel totaal geen creativeit te bespeuren.

Niemand die de bal in de voeten wilde of durfde te hebben. Iedereen deed maar wat.

Belediging

Het bedroevende spel van Feyenoord was een ware belediging voor het legioen, dat op deze waterkoude zondagmiddag toch nog met zo'n 45.000 man naar de Kuip was gekomen.

FC Groningen was tot eigen verbazing in de eerste helft de baas in het Rotterdamse stadion. De ploeg van trainer Ron Jans speelde zeker niet groots, maar was collectief veel beter in balans.

Bacuna

De noorderlingen verrasten ook af en toe met een soepele aanval over de vleugels. Zo ook in de vierde minuut. Leandro Bacuna, die van Kuip-debutant Bart Schenkeveld te veel ruimte kreeg, zette de bal voor waarna Koen van de Laak van dichtbij toesloeg: 0-1.

Uiteraard moest coach Been in de rust ingrijpen bij Feyenoord. Hij bracht Roy Makaay (voor Bruins) en Kelvin Leerdam (voor Schenkeveld) en eiste ongetwijfeld veel meer inzet en beleving van zijn manschappen.

Tomasson

Been en het legioen kregen na de rust inderdaad een ander Feyenoord te zien. Kwalitatief misschien niet veel beter, maar wel met een gezonde dosis werk- en strijdlust. Vooral de aanvallende impulsen van de nieuwe schaduwspits Tomasson pakten goed uit.

Binnen amper elf minuten leidde de opgepepte thuisploeg met 2-1 dankzij treffers van Babovic (een fraai schot) en Makaay (via verdediger Gibril Sankoh).

Makaay

Met name Cissé, maar ook Makaay lieten daarna goede kansen op de beslissende 3-1 liggen. FC Groningen miste evenwel de kracht en individuele klasse om nog aanspraak op 2-2 te maken. Tomasson bekroonde in de 83e minuut zijn sterke rentree met de derde Rotterdamse treffer: 3-1.