WAALWIJK - PSV heeft zowaar zondagmiddag de nodige moeite gehad RKC Waalwijk te verslaan. Jonathan Reis en Danko Lazovic maakten relatief laat het verschil, 2-0.

Desondanks zag het er nooit naar uit dat de nummer laatst van de eredivisie zou gaan stunten.

PSV speelde al in de eerste helft een zestal kansen uit, maar benutte er niet één. Wel was het spel van de Eindhovense favoriet bij vlagen te veel voor de Waalwijkse degradatiekandidaat.

Afellay

Ibrahim Afellay (geschorst) en Otman Bakkal (geblesseerd) ontbraken bij het elftal van trainer Fred Rutten. In het midden werden ze vervangen door Timmy Simons, meteen maar aanvoerder, en Ola Toivonen.

Van de vaste drie in deze linie was daardoor alleen Orlando Engelaar over.

Toivonen

Toivonen zette vanuit zijn centrale positie in het eerste deel al drie keer een medespeler alleen voor de keeper. Jonathan Reis (twee keer) en Balazs Dzsudzsak profiteerden niet van de Zweedse arbeid.

Reis was met een fraaie kopbal nog een keer dicht bij de openingstreffer, maar doelman Ohad Levita kon nog net ingrijpen.

Benschop

RKC, dat de formatie er niet naar heeft de zaak rigoureus op slot te gooien, kwam er af en toe uit. De beste mogelijkheid was voor Charlison Benschop, die uit een vrije trap goed inschoot. Als bijna altijd stond in het doel van PSV Andreas Isaksson op de juiste plaats.

Verder hield PSV achterin alles gesloten. In het centrum had Rutten opnieuw gekozen voor Carlos Salcido en Francisco Rodriguez. Het zou zo maar kunnen dat de twee verdedigers straks met Mexico ook de openingswedstrijd van het WK tegen Zuid-Afrika spelen.

In elk geval houden ze de van een blessure herstelde Oranje-international André Ooijer nog even op de bank.

Reis

Uitgerekend in een fase dat RKC wat beter in de wedstrijd kwam, scoorde PSV. Reis kopte in, na een voorzet van Dzsudzsak.

In de voorbereiding had de jonge Braziliaan in hetzelfde stadion tegen RKC (toen 2-2) al eens twee doelpunten gemaakt. Het was destijds één van de eerste keren dat hij in PSV 1 van zich deed spreken.

Koevermans

Reis was net op tijd met zijn belangrijke treffer. Tien minuten later werd hij vervangen door Danny Koevermans, die daarmee voor het eerst na een blessureperiode van twee maanden in het elftal verscheen. In de slotfase zorgde Lazovic nog voor PSV's tweede treffer.