UTRECHT - Ajax liet zich zondag na een reeks goede optredens weer eens van de slechtste kant zien. De Amsterdammers verloren voor het eerst sinds vier jaar bij FC Utrecht (2-0).

 Ze dreigen de voornaamste kampioenskandidaten FC Twente en PSV inmiddels uit het oog te verliezen.

FC Twente vergroot de voorsprong zondagmiddag bij een zege op NEC tot negen punten. PSV neemt zeven punten afstand als het van hekkensluiter RKC wint.

Winterstop

Ajax heeft na zestien wedstrijden inmiddels net zo veel punten als in het vorige seizoen, toen het de titel vlak na de winterstop definitief verspeelde.

De formatie uit Amsterdam lijkt weer terug bij af. Ajax was vooral in de tweede helft geen schim van de ploeg die de afgelopen weken met goed voetbal Heerenveen en Vitesse verpletterde.

FC Utrecht scoorde in de tweede helft twee keer. Alleen Ricky van Wolfswinkel had het verschil al op vijf treffers kunnen brengen.

Afwachtend

Geheel tegen de gewoonte in bij thuiswedstrijden begon FC Utrecht afwachtend. De ploeg groepeerde zich zonder de zieke spits Kevin Vandenbergh bij balverlies vaak met negen spelers voor het eigen strafschopgebied.

Ajax speelde te slordig en in een te laag tempo om de defensie van de tegenstander te ontregelen. Ismaïl Aissati kreeg in de twintigste minuut op aangeven van Luis Suarez wel een uitstekende kans op de openingstreffer.

De middenvelder liet onbedoeld zien waarom hij na PSV ook bij Ajax te horen krijgt dat hij vaker moet scoren.

'Problemen'

''We komen tijdens uitwedstrijden steeds in de problemen als we zulke kansen niet benutten'', stelde trainer Martin Jol. ''Vier duels gaat het goed en dan gaat het steeds fout."

"Op die manier is het moeilijk om kampioen te worden. Al zijn er voor ons in de komende duels nog 54 punten te winnen.''

Van Wolfswinkel

FC Utrecht ontbrak het voor rust vaak voorin aan spelers om echt gevaarlijk te worden. Daarom mocht Ajax zich aanrekenen dat Van Wolfswinkel voor rust toch nog twee keer gevaarlijk kon worden.

De spits kopte in de dertigste minuut te slap in. Hij vond in de veertigste minuut doelman Maarten Stekelenburg op zijn weg.

Counter

''Het leek alsof we op de counter speelden'', stelde de winnende trainer Du Chatinier. ''Maar dat was niet de bedoeling. Na rust hebben we het wel goed gedaan.''

Ajax was nog maar net begonnen aan de tweede helft of het stond op achterstand. Jacob Mulenga was Toby Alderweireld te snel af en liet doelman Stekelenburg kansloos (1-0).

Pantelic

Het doelpunt riep herinneringen op aan de uitwedstrijd van Ajax bij FC Twente, dat eveneens vlak na rust toesloeg. Marko Pantelic miste in de 57e minuut een uitgelezen kans op de gelijkmaker. ''Dan weet je dat het heel moeilijk wordt'', zuchtte Jol.

Het verval bij Ajax nam grote vormen aan nadat Jan Wuytens in de 66e minuut voor 2-0 had gezorgd. Vurnon Anita incasseerde even later zijn tweede gele kaart en scheidsrechter Bas Nijhuis had Alderweireld en Eyong Enoh ook nog van het veld kunnen sturen.

''Helemaal niets in Amsterdam'', zong het dolgelukkige publiek van de thuisclub. Het deuntje klonk veel spelers van Ajax bekend in de oren.