ALKMAAR - AZ heeft Dick Advocaat gevraagd om Ronald Koeman op te volgen als hoofdtrainer bij de Alkmaarders. Dat liet directeur voetbalzaken Marcel Brands zondag weten.

De bondscoach van België heeft het aanbod in beraad. Volgens een woordvoerder van AZ laat Advocaat na het weekeinde weten of hij ingaat op het aanbod.

De landskampioen besloot zaterdag Koeman te ontslaan naar aanleiding van de wisselvallige prestaties van AZ.

Seizoen

De Belgische omroep Sporza meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat Advocaat tot het einde van het seizoen Koeman op zou volgen in Alkmaar.

De 62-jarige Hagenaar gaat volgens Sporza zijn baan als bondscoach van België combineren met het hoofdtrainerschap bij AZ. België, dat zich niet heeft geplaatst voor het WK voetbal, speelt tot het einde van het seizoen alleen een aantal oefeninterlands.

Volgens Brands is de berichtgeving van Sporza voorbarig. Advocaat heeft tijd gevraagd om zich op het voorstel van AZ te beraden.

Nederlands elftal

De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal werd in de zomer al genoemd als mogelijke opvolger van Louis van Gaal, die na het kampioenschap naar Bayern München vertrok.

Advocaat had toen echter al zijn woord gegeven aan de Belgische voetbalbond en ging daarom naar eigen zeggen niet in op de interesse van AZ.

''Als ik niet bijna een overeenstemming had bereikt met België, had ik wat betreft AZ niet voor mezelf ingestaan. Dan ben ik een klein ventje dat ergens naartoe mag'', zei hij onlangs in Voetbal International.

Ontslagen

Advocaat werd in augustus ontslagen bij Zenit Sint-Petersburg, de Russische club die hij een jaar eerder naar winst van de UEFA Cup had geleid.

De Hagenaar zou na het seizoen toch al vertrekken bij Zenit, om op 1 januari aan de slag te gaan in België. Door zijn vervroegde vertrek uit Rusland en het opstappen van interim-bondscoach Franky Vercauteren bij België begon Advocaat al op 1 oktober als trainer van de 'Rode Duivels'. Onder zijn leiding wonnen de Belgen drie van de vier gespeelde wedstrijden.

Volgens Sporza tekent Advocaat een contract tot het einde van het seizoen bij AZ. De Alkmaarders wilden zondag niet bevestigen dat al is gesproken over de lengte van de verbintenis.