CALGARY - Jenny Wolf heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Calgary op overtuigende wijze de 500 meter gewonnen. De Duitse schaatsster noteerde een tijd van 37,21 seconden en bleef daarmee de concurrentie ruim voor.

Nummer twee, Beixing Wang uit China, moest 0,42 seconde toegeven.

Beste Nederlandse was Margot Boer, die na 37,97 seconden de klok stilzette. De rijdster van Control werd daarmee vijfde.

Haar ploeggenote Annette Gerritsen was 0,01 seconde minder snel en eindigde als zesde. Thijsje Oenema werd als negende geklasseerd: 38,19. Laurine van Riessen kwam na 38,22 seconden over de finish en werd daarmee tiende.

Kyou-Hyuk Lee

Bij de mannen heeft Kyou-Hyuk Lee heeft zaterdag de 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaan bereikte na 34,28 seconden de finish en bleef daarmee in een direct duel de Fin Mika Poutala voor: 34,38. De Amerikaan Tucker Fredricks kreeg het brons: 34,50.

Ronald Mulder, sinds vrijdag nationaal recordhouder op deze afstand, kwam tot een tijd van 34,77 seconden en was daarmee de beste Nederlander.

Hij eindigde op de negende plek. Jan Smeekens had 34,78 voor de afstand nodig en vond zijn naam terug op de tiende plaats.

De andere Nederlandse schaatsers acteerden in de B-groep.