BARCELONA - De Spaanse tennissers hebben zaterdag in Barcelona voor het tweede jaar op rij de Daviscup gewonnen.

Feliciano Lopez en Fernando Verdasco haalden in het dubbelspel het beslissende punt binnen tegen het Tsjechische duo Tomas Berdych en Radek Stepanek. Het werd 7-6 (7) 7-5 6-2 in het voordeel van het Spaanse koppel.

Spanje kwam daardoor op een 3-0-voorsprong en is met nog twee enkelspelen te gaan niet meer te achterhalen door de Tsjechen.

''Het was een geweldig moment om hier terug te keren als captain na de winst negen jaar geleden'', reageerde coach Albert Costa die Spanje in 2000 als speler aan de eerste van vier titels in de Daviscup hielp.

Ook zaterdag ging de meeste eer naar David Ferrer die zich vrijdag in vijf sets naar de zege vocht tegen Radek Stepanek. Het publiek scandeerde de naam van Ferrer en ook Lopez loofde de gravelbijter: ''Dit was de finale van David.''

Nadal

Rafael Nadal had de Spanjaarden vrijdag op voorsprong gebracht door Tomas Berdych opzij te zetten. De nummer twee van de wereld had het alleen in de eerste set moeilijk: 7-5 6-0 6-2.

Nadal miste de kwartfinale en de halve finale van Spanje waarin respectievelijk Duitsland en Israël werden verslagen. De kopman van de Spaanse ploeg was op tijd fit om op zijn geliefde gravel de titel te veroveren.

Dubbelkoppel

De Tsjechische captain Jaroslav Navratil wijzigde vlak voor de wedstrijd zijn dubbelkoppel. Jan Hajek en Loukas Dlouhy maakten plaats voor Stepanek en Berdych die nog nooit eerder een wedstrijd in de Daviscup verloren.

Het duo verspeelde een setpoint in de tie-break, die Lopez en Verdasco uiteindelijk met 9-7 naar zich toe trokken.

Break

In de tweede set was een break in de elfde game voldoende voor setwinst waarna het verzet van Tsjechië gebroken was. De derde en laatste set ging eenvoudig naar Spanje dat vooraf al beschouwd werd als topfavoriet.

De Zuid-Europeanen speelden op hun favoriete ondergrond en hebben de beschikking over tien spelers in de tophonderd van het mondiale tennis.

De Tsjechen stellen daar twee tennissers tegenover en wonnen alleen in 1980 de Daviscup toen Ivan Lendl nog actief was.

Spanje werd door de zege het eerste land sinds 1998 dat met succes de titel in de Daviscup verdedigde. Destijds prolongeerde Zweden de eindzege.