ARNHEM - In een kolderiek doelpunten- en foutenfestival heeft FC Twente vrijdagavond zijn eerste punten buitenshuis gepakt. In het Gelredome werd Vitesse verslagen met 5-3. De belangrijkste verklaring voor de zege was dat de Enschedese formatie wat minder blunderde dan die uit Arnhem.

Na tien minuten had FC Twente de weelde van een voorsprong van twee treffers. Al na negentien seconden schoot Fränkel (voor de tweede keer dit seizoen!) de bal achter zijn eigen doelman. Waarschijnlijk knalde op de Nederlandse velden nooit iemand sneller de bal in het verkeerde net.

Het paste in het beeld dat de Enschedese formatie de goals dit seizoen soms gemakkelijk krijgt. Twee weken geleden nog hielp RKC's doelman Sinouh de club met een veelbesproken (en onterecht toegekend) eigen doelpunt aan een voorsprong. Ook dat gebeurde vroeg in de wedstrijd.

Weggevertje

De volgende goal, van John, was in feite ook niet meer dan een weggevertje van de kant van Vitesse. Dingsdag speelde hopeloos terug, de Twentse jeugdinternational van Liberiaanse komaf onderschepte en maakte het karwei fraai af, 2-0.

Het succes was teveel voor de ploeg van de Belgische trainer Vandereycken. De verdediging van de Tukkers maakte een onzekere (vooral Polak) indruk en in het doel kan Ten Rouwelaar niet in de schaduw staan van de naar Ajax vertrokken Boschker. Vrij simpel kwam Vitesse daardoor, via Dingsdag en Cornelisse, langszij, 2-2. Achterin echter is ook Vitesse allesbehalve een oase van rust.

Longontsteking

Niet voor niets bracht coach Sturing onmiddellijk na de hervatting Konterman, hoewel amper hersteld van een longontsteking. Twee minuten na de gelijkmaker waren de Arnhemmers alweer op achterstand gekomen. Opnieuw John scoorde, na een leuke actie van de verdienstelijk spelende Gakhokidze.

Ook Vandereycken deed een verwoede poging zijn defensie dicht te spijkeren, door Polak eruit te halen en Heubach een linie terug te laten vallen. Dat hielp. Bovendien gaf Vitesse gedwongen door de achterstand ruimte weg.

Ramzi

Met een perfect uitgevoerde counter, afgerond door de van PSV gekomen Ramzi, profiteerde FC Twente daarvan. N'Kufo, een in Congo geboren Twentse nieuweling met de Zwitserse nationaliteit, vergrootte de voorsprong en invaller Van Beukering van Vitesse bepaalde de eindstand op 5-3.