RIJSWIJK - Het bestuur van de Atletiekunie ziet af van een gang naar het sporttribunaal CAS in de zaak rond Simon Vroemen.

Daarmee legt de bond zich neer bij de uitspraak van de beroepscommissie van het Instituut Sportrechtspraak die zowel de Atletiekunie als de Dopingautoriteit niet ontvankelijk verklaarde in de zaak rond het gebruik van een verboden infuus door de (inmiddels) ex-atleet tijdens het EK van 2006.

Volgens de beroepscommissie was de Atletiekunie te laat in actie gekomen en verspeelde de bond daarmee het recht op aangifte.

In juni 2008 plaatste Vroemen zich, na een onverwachte rentree, voor de Olympische Spelen. Hij werd tijdens wedstrijden in Cottbus echter positief bevonden. Daarna bracht de Atletiekunie de zaak uit 2006 alsnog aan bij de Dopingautoriteit.

Aangifte

Dit jaar volgde aangifte bij het Instituut Sportrechtspraak, maar de tuchtcommissie sprak Vroemen vrij terwijl in beroep werd gesteld dat er eigenlijk nooit een zaak-Vroemen had moeten zijn. De Atletiekunie had na al die jaren en zonder nieuwe feiten het recht om aangifte van de zaak uit 2006 te doen verspeeld.

Na inwinning van juridisch advies en een afweging van belangen besloot de Atletiekunie af te zien van een nadere rechtsgang.

In een persbericht liet de bond zaterdag weten dat een beroep zowel voor de (atletiek)sport in het algemeen als voor de Atletiekunie geen bestuurlijke en juridische toegevoegde waarde meer zou hebben, noch tot nieuwe inzichten in deze kwestie zou leiden.

Opgelucht

"Ik ben opgelucht dat de zaak hiermee definitief uit te de wereld is", reageerde voormalig Europees recordhouder Vroemen.

"Het toedienen van een zoutinfuus aan een doodzieke atleet is destijds geheel volgens de dopingregels gebeurd. Het is onacceptabel dat een atleet zich, louter op basis van geruchten, zo lang heeft moeten verdedigen hiertegen."

Vroemen verdedigt zich ook al anderhalf jaar tegen een tweede dopingbeschuldiging na het lopen van de olympische limiet in het Duitse Cottbus in 2008. In deze zaak wordt binnenkort ook een uitspraak verwacht.