ALKMAAR - Trainer Ronald Koeman vertrekt met onmiddellijke ingang bij AZ. Hij is zaterdag ontslagen.

Bestuur en directie maakten bekend op sportieve gronden geen basis meer te zien voor verdere samenwerking. AZ verloor vrijdagavond op eigen veld van Vitesse.

AZ zegt op korte termijn op zoek te gaan naar een vervanger. Met Koeman vertrekt ook zijn assistent Tonny Bruins Slot bij de Alkmaarse landskampioen.

Koeman was sinds de afgelopen zomer in dienst bij de Alkmaarse club. Hij volgde de succesvolle Louis van Gaal op, die naar Bayern München vertrok. Koeman had nog een contract tot medio 2011. AZ zegt de zaken met de oud-international correct te hebben afgehandeld.

Wisselvallige prestaties

Marcel Brands, directeur voetbalzaken bij AZ, licht het ontslag van de Koeman toe door te wijzen op de wisselvallige prestaties van de landskampioen dit seizoen.

"Het is een feit dat de ploeg blijft kwakkelen. We hebben zestien wedstrijden gespeeld en daarvan maar de helft gewonnen", aldus Brands.

"We hadden niet het gevoel dat hij het tij nog kon keren. Bij AZ kregen we dit jaar geen regelmaat in de prestaties. Een heel goede eerste helft tegen Ajax werd gevolgd door een heel slechte tweede. Dat is het beeld van dit seizoen."

Relatie

Volgens Brands is die beslissing louter op sportieve gronden gemaakt. ''Wij hadden een prima relatie met Ronald. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets moet doen. Ik heb hier de hele nacht van wakker gelegen.

We hebben vanochtend de groep toegesproken en Ronald heeft vervolgens ook zijn verhaal mogen doen.''

De directeur voetbalzaken van AZ bestreed dat de spelers waren uitgekeken op Koeman. ''Het bestuur en de directie hebben dit besluit genomen. Ik ben ook niet iemand die in de groep gaat polsen wat de spelers van de trainer vinden.''

Uitgeschakeld

AZ verloor dit seizoen al zeven keer in de eredivisie. In de Champions League is de club in de groepsfase al uitgeschakeld. Koeman won aan het begin van het seizoen nog wel de Johan Cruijff Schaal met AZ.

Koeman werd ook bij zijn vorige werkgever, Valancia, al vrij snel ontslagen. Eerder in zijn loopbaan nam Koeman zelf ontslag bij Ajax.

Bij de Amsterdammers, zelfs twee keer, en later bij PSV veroverde Koeman ook de landstitel. Als hoofdtrainer was hij verder nog actief bij Vitesse en Benfica.

Voetballer

Als voetballer kwam Koeman uit voor FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord. Bovendien was hij als vrije verdediger jarenlang één van de steunpilaren van Oranje. Hij speelde 78 keer voor Nederland.

AZ beleeft onrustige tijden. Door het faillissement van DSB-bank verloor de club eerder dit seizoen al zijn hoofdsponsor en voorzitter Dirk Scheringa.

Ronald Koeman is de derde trainer die dit seizoen vertrekt bij een club uit de eredivisie. Eerder gebeurde dat met Dwight Lodeweges van NEC en Trond Sollied van Heerenveen.

Ronald Koeman ontslagen