MELBOURNE - Het Nederlands hockeyteam is er niet in geslaagd de finale van de Champions Trophy te bereiken.

In het Australische Melbourne werd in het laatste groepsduel Duitsland met 4-3 verslagen, maar dat was onvoldoende om een finaleplaats veilig te stellen.

De formatie van bondscoach Michel van den Heuvel had op voorhand slechts een kleine kans op de finale van het jaarlijkse zeslandentoernooi.

Het moest zelf met meer dan vier doelpunten verschil winnen van olympisch kampioen Duitsland en was dan nog afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Zuid-Korea en Engeland.

Brons

Het Nederlands team speelt zondag tegen Zuid-Korea om het brons. De finale gaat tussen gastland Australië en Duitsland. Nederland kwam op voorsprong door een treffer van Taeke Taekema uit een strafcorner.

Door Witthaus en Fuchs kwamen de Duitsers terug. Rob Reckers (2) en Teun de Nooijer zorgden er voor dat het team van Van den Heuvel alsnog uitliep. Opnieuw door Fuchs hielden de Duitsers de schade beperkt tot 4-3.

Goed spel

Van grote teleurstelling was in het Nederlandse kamp geen sprake. Oranje zette het goede spel van het voorgaande duel, waarin Europees kampioen Engeland werd verslagen, door.

Vooraf al was duidelijk dat winnen met grote cijfers van Duitsland een welhaast onmogelijke opgave was.

Van den Heuvel was dan ook tevreden: ''Je moet niet vergeten dat we geen voorbereiding voor dit toernooi hebben gehad.''

De trainer heeft de Champions Trophy gebruikt om jonge spelers in te passen. ''We hebben enorme stappen gemaakt en een aantal jonge spelers heeft aansluiting gevonden bij de rest. We moeten zondag onszelf belonen met een bronzen plak.''