BARCELONA - De Spaanse tennisploeg kan een nieuwe eindzege in de Daviscup amper nog ontgaan. De titelverdediger nam vrijdagavond in de finale tegen Tsjechië een voorsprong van 2-0.

Na de simpele zege van kopman Rafael Nadal op Tomas Berdych (7-5 6-0 6-2) knokte David Ferrer zich op het gravel in Barcelona in meer dan vier uur langs Radek Stepanek.

De Tsjech verspeelde een voorsprong van twee sets om de vijfde en beslissende met 6-8 te verliezen. 

Zaterdag volgt het dubbelspel. Voor de Spanjaarden kunnen Feliciano Lopez en Fernando Verdasco dan de eindzege veiligstellen.

Het tweetal neemt het op tegen Jan Hajek en Lukas Dlouhy, althans dat werd aangegeven bij de loting. De kans is aanwezig dat het Tsjechische duo wordt vervangen door de teamcaptain.

Slappe indruk

Ferrer maakte twee sets een slappe indruk in Barcelona. Stepanek sloeg de ballen aan alle kanten voorbij de Spanjaard. Die ontwaakte in de derde set, die bij met 6-4 naar zich toetrok. Op dat moment was Ferrer los.

Hij veroverde de vierde set met 6-4 en bij 6-6 in de vijfde en beslissende lukte het hem de opslag van Stepanek te breken en vervolgens voor een klein volksfeestje op de tribunes te zorgen.

Nadal

Voor Ferrer had kopman Nadal in rap tempo Tomas Berdych weggespeeld. Het duel begon wisselend. Beide spelers verloren een paar keer hun opslag, maar vanaf 5-5 was er voor Berdych geen houden meer aan. Nadal won toen 13 games op rij.