CALGARY - Chad Hedrick heeft Shani Davis vrijdag de eerste nederlaag op de 1500 meter dit seizoen toegebracht. De Amerikaan finishte in Calgary na 1.42,14, terwijl zijn landgenoot na 1.42,19 over de streep kwam.

Beste Nederlander was Stefan Groothuis, die vijfde werd in een tijd van 1.43,48. Davis had tot nu toe alle wedstrijden over 1500 meter gewonnen.

Ruim twee maanden voor het begin van de Winterspelen blijkt Hedrick echter weer de absolute topvorm te hebben teruggevonden. Hij zette een persoonlijk record neer en boekte daarmee zijn eerste WB-zege dit seizoen.

Mark Tuitert werd zesde: 1.43,65. Rhian Ket kwam uit op 1.44,06 (negende) en Kjeld Nuis werd als dertiende gerangschikt: 1.44,43.

Vechtlust

''Vandaag controleerde ik mijn race in plaats van dat de race mij controleerde'', sprak Hedrick cryptisch.

''De afgelopen weken wilde ik té graag, waardoor ik technisch niet goed schaatste. Ik deed het puur op vechtlust. Nu voelde ik me echt comfortabel tijdens de wedstrijd.''

Haartje

In aanloop naar de Winterspelen lijkt Hedrick weer op het niveau van 2006, toen hij bij de Olympische Spelen goud won op de 5000 meter. En dus is de concurrentie gewaarschuwd.

''Maar vergeet niet dat het verschil maar 0,05 seconde was. Dat is een haartje'', temperde hij de euforie. ''Voor mij is Davis nog steeds de beste schaatser van de wereld.'' Davis zelf wilde de media niet te woord staan.