KERKRADE - Voorbij NEC op de ranglijst naar de posities zestien en vijftien. Dat was het meest positieve voor Roda JC en ADO Den Haag uit hun duel op de zestiende speeldag van de eredivisie.

Op bedroevend niveau knokten zij zich naar 1-1. Verder was iedereen verliezer in Kerkrade, vooral de 14.100 kijkers.

In een dramatisch slechte eerste helft nam Roda JC een voorsprong van 1-0. Mads Junker ontsnapte aan een tackle van Csaba Horvath na een doorkopbal van Morten Skoubo en trapte hard binnen.

Dit was het enige staaltje goed voetbal tijdens de eerste 45 minuten met voorzichtigheid troef bij beide ploegen.

Terugspeelballen

De thuisclub speelde alleen al tijdens de eerste drie minuten vier keer terug op doelman Bram Castro. Er zouden nog veel meer terugspeelballen volgen.

Kort na de hervatting deed ADO's coach Raymond Atteveld een tweetal wissels. Hij bracht de lange spits Bogdan Milic en liet de jonge Jens Toornstra zijn eredivisiedebuut maken.

Wankelen

Gelijk dreigde gevaar voor Roda JC. Het duurde ook niet lang of het was gelijk. Karim Soltani tikte in op een voorzet van Wesley Verhoek. Een domper voor Roda JC dat hierna tomeloos ten aanval trok. ADO kwam te wankelen.

In de 66e minuut haalde Toornstra de bal van de lijn na een kopbal van Pa-Moudouh Kah. Dezelfde Kah bood Soltani even later een geweldige kans maar dat liep goed voor hem af.

Rode kaart

Veel kansen kregen beide ploegen niet meer. Roda JC was wel sterker. Junker en invaller Janvion Yulu-Matondo schoten voorlangs.

Toen Sutchuin Djouma in de 80e minuut de rode kaart kreeg van de Belgische scheidsrechter Johan Verbist - twee keer geel voor charges op Soltani - kon Roda JC het wel schudden en moest de ploeg tevreden zijn met een gelijkspel.

NAC

NAC Breda is er vrijdagavond in eigen stadion niet in geslaagd om van Sparta te winnen. Het duel eindigde in 2-2. Sparta kwam halverwege de eerste helft op 1-0 door een treffer van Erik Falkenburg.

Leonardo maakte in de 68e minuut de gelijkmaker voor NAC. Drie minuten later kopte Patrick Zwaanswijk de 2-1 voor de thuisploeg binnen. Rydell Poepon scoorde daarna voor Sparta.

VVV

VVV-Venlo heeft vrijdagavond tegen Willem II pas in de slotseconde loon naar werken gekregen: 2-1. De Limburgers legden de Tilburgers de hele wedstrijd hun wil op, maar wisten zich geen raad met de kansen.

Tien minuten voor het einde leidde Willem II nog met 1-0 door een verdwaald schot van aanvoerder Arjan Swinkels. Adil Auassar (schot tien minuten voor tijd) en Keisuke Honda (strafschop in blessuretijd) bezorgden VVV alsnog de verdiende winst.