LEEUWARDEN - De topper in de eerste divisie tussen Cambuur Leeuwarden en koploper Go Ahead Eagles is vrijdagavond geëindigd in een gelijkspel. In de Friese hoofdstad werd bovendien niet gescoord.

De nummer drie van de ranglijst schoot daarmee het minst op. De ploeg van trainer Stanley Menzo maakt een iets mindere periode door met slechts twee punten uit de laatste drie duels.

De Graafschap profiteerde en nam de eerste plaats van Go Ahead over. De titelkandidaat uit Doetinchem won voor eigen publiek moeiteloos van Veendam: 3-0.

Jordy Buijs scoorde tweemaal en miste ook nog een strafschop, Steve de Ridder nam de derde treffer voor zijn rekening. De Belg leidde ook het openingsdoelpunt in.

Rood

Hij werd vlak voor rust buiten het strafschopgebied neergelegd door Martijn van der Laan. Deze kreeg daarvoor rood. Buijs schoot de vrije trap via de onderkant van de lat binnen.

De Graafschap speelde daarna een gewonnen wedstrijd tegen tien man. Door de zege hebben de Achterhoekers nu een punt voorsprong op de concurrent uit Deventer.

Zwolle

FC Zwolle blijft het onveranderd goed doen onder leiding van de interim-coaches Jaap Stam en Claus Boekweg. De namen van Theo Vonk en Dwight Lodeweges circuleren als mogelijke gediplomeerde opvolger van Jan Everse.

Zwolle werkte zich in eigen huis verder omhoog ten koste van Excelsior, de verrassende winnaar van de tweede periode. Het werd 1-0 dankzij Erik Bakker.

Negatieve reeks

AGOVV verspeelde terrein door in en van Eindhoven te verliezen: 3-1. De Brabanders namen daarmee enige afstand van de belangrijkste degradatiekandidaten. Dat zijn Emmen en Haarlem.

Volendam maakte in Drenthe een eind aan een negatieve reeks door Emmen met 4-2 te verslaan. Op De Dijk hadden de Noord-Hollanders aan het begin van de competitie met 6-0 gewonnen.

Vrijdag had trainer Edward Sturing veel te danken aan invaller Michiel Kramer. De net 21 geworden jongeling (ex-NAC) maakte tussen de 62e en 71e minuut een hattrick.

Topscorer Fabio Caracciolo maakte zijn zestiende seizoenstreffer. Die hielp FC Den Bosch mede aan de 2-0-zege op Telstar.