LIDO DI CAMAIORE - De Spaanse beroepswielrenner Oscar Freire van Rabobank is vrijdag winnaar van de Ronde van de provincie Lucca geworden. De vierde en laatste etappe van Massarosa naar Lido di Camaiore over 156 kilometer werd gewonnen door de Let Romans Vainsteins.

De tweevoudig wereldkampioen moest in de laatste rit door de Toscaanse provincie wel vol aan de bak om zijn leiderstrui te verdedigen. Vijftig kilometer voor de finish demarreerden twee coureurs - de Italiaan Bartoli en de Brit Sciandri - en zij kregen een voorsprong van ruim tweeëneenhalve minuut. De manschappen van Rabobank zetten snel een achtervolging op touw, maar kregen het duo pas in de slotfase in zicht.

In de buurt van de finishplaats Lido di Camaiore werden Bartoli en Sciandri achterhaald, waardoor de rit eindigde in een massaspurt. Daarin bleek Vainsteins de rapste.

Erik Dekker

Erik Dekker beëindigde de etappekoers niet. Toen het peloton - op zoek naar de twee vluchters - op drift raakte, kon hij op het heuvelachtige parkoers de grote meute niet bijhouden en kneep de Drent in de remmen. Zijn ploeggenoten De Groot en Wielinga volgden dat voorbeeld.