AMSTERDAM - De ogen van de hele voetbalwereld zijn vrijdag gericht op Zuid-Afrika. In Kaapstad wordt geloot voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

Coaches van de 32 deelnemende landen, voormalige voetbalgrootheden en bekende sterren zijn van de partij als om 18.00 uur de ceremonie begint.

Samen met filmster Charlize Theron deelt secretaris-generaal van de Fifa Jerome Valcke de landen in voor de groepsfase. Het Nederlands elftal zit in de eerste pot en ontloopt daardoor in ieder geval toplanden als Europees kampioen Spanje, titelhouder Italië, Brazilië, Duitsland, Argentinië en Engeland.

Geen favoriet

Bondscoach Bert van Marwijk liet donderdag weten geen favoriete opponent te hebben. "Het heeft geen zin om te praten over tegenstanders waar je in principe op hoopt. Straks is het toch weer heel anders", zegt hij tegen KNVB TV. "Als je echt wat wil bereiken moet je iedereen kunnen verslaan."

Toekomst

Naast de loting wordt er ook alvast uitgekeken naar het WK van 2018 en 2022. Verschillende delegaties maken van de gelegenheid gebruik om hun land te promoten voor de organisatie van de toekomstige wereldkampioenschappen.

Nederland is in samenwerking met België in de race om een van de toernooien binnen te slepen. Het WK in Zuid-Afrika vindt volgende zomer van 11 juni tot 11 juli plaats.

Spanningen

In Kaapstad loopt inmiddels de spanning op. Op twee verschillende locaties in de Zuid-Afrikaanse stad was de massaal aanwezige politie in verhoogde staat van paraatheid.

In beide gevallen ging het om het vermeende gevaar van een bomaanslag. Volgens woordvoerders van de politie zijn de dreigende situaties snel opgelost. Explosieven werden niet gevonden.

Eerst was er enige consternatie op het internationale vliegveld van Kaapstad. Daarbij werd één persoon in hechtenis genomen. Hij zou hebben gedreigd met een aanslag.

Rond de middag werd de toegang tot het Internationale congrescentrum van Kaapstad, waar de WK-loting plaatsvindt, voor korte tijd afgesloten.

Valse bommelding

Opnieuw zou een valse bommelding zijn gedaan, deze keer door een journalist. De politie zette speurhonden in. Volgens getuigen zou het om een misplaatste grap gaan. De vermeende dader wordt door de politie verhoord.

In Kaapstad zijn in verband met de WK-loting zeer scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. Tal van hoge politici en beroemdheden uit de sport-en showwereld wonen vrijdagavond de langverwachte ceremonie in het congrescentrum bij.

Lees alles over de loting op NUsport

Loting WK