LONDEN - Kimi Räikkönen neemt volgend jaar in een Citroën C4 deel aan het wereldkampioenschap rallyrijden.

De Franse autofabrikant meldde vrijdag dat de 30-jarige Finse oud-wereldkampioen Formule 1 een contract van één jaar tekent bij het tweede team, waarvan Red Bull de sponsor is.

''Een nieuwe en fascinerende uitdaging'', zei Räikkönen, die in 2007 de wereldtitel in de Formule 1 veroverde in een Ferrari. Hij verliet aan het einde van dit seizoen de Italiaanse renstal en vond geen geschikt ander team.

McLaren was eigenlijk de enige optie, maar de Britse renstal en Räikkönen werden het niet eens over de financiën.

Debuut

Rallyrijden is de tweede passie van 'The Iceman', die dit jaar al zijn debuut maakte in het WK. Hij reed mee in de rally van Finland en eindigde als vijftiende.

Het contract bij Citroën houdt in dat Räikkönen in 2010 aan twaalf van de dertien rally's om de wereldtitel zal meedoen. Hij slaat de rally van Nieuw-Zeeland over.

''Ik heb altijd al willen rallyrijden en het liefst in het wereldkampioenschap. Ik zie uit naar het testen van de auto en de eerste wedstrijd. Vooralsnog is er sprake van een éénjarig contract, maar wie weet wat de toekomst brengt'', zei de Fin.

Grote Prijzen

Ondanks zijn leeftijd en ervaring in de autosport - Räikkönen won in zijn Formule 1-carrière achttien Grote Prijzen - stapt hij als kersvers rallyrijder bij Citroën in het tweede team.

Landgenoot Kaj Lindström, een ervaren rallyrijder, wordt zijn co-piloot. De tweede auto van het team zal wel worden bestuurd door een talent, de Franse coureur Sebastien Ogier.

Räikkönen krijgt de beschikking over een Citroën C4, een van de topauto's in de rallyracerij. Zesvoudig wereldkampioen Sebastien Loeb won al 26 rally's in deze wagen.