EINDHOVEN - Met nog één wedstrijd te gaan in de groepsfase van de Europa League is PSV al zeker van de volgende ronde. Het elftal van coach Fred Rutten won donderdag op eigen veld van Sparta Praag, 1-0.

De beslissende treffer viel in de slotminuut. De Tsjech Tomas Repka tikte de bal na een vloeiende Eindhovense aanval in eigen doel.

Daarmee hebben de Eindhovenaren aan hun eerste doelstelling voldaan, Europees overwinteren.

Extra perspectief biedt dat de formatie van Rutten in al zijn internationale wedstrijden - nu negen in getal - niet verloor. Saillant is dat de club zijn vijf thuisduels Europees steeds met 1-0 won. Ook nationaal is PSV dit seizoen nog zonder nederlaag.

Stabiliteit

''Internationaal krijg je nu eenmaal niet veel kansen'', zei Rutten. ''Dat we vaak met minimaal verschil winnen geeft wel aan dat het elftal wint aan stabiliteit. We zijn daarin ook nog groeiende. Ik ben daarover zeer tevreden. Maar ik heb er zeker geen bezwaar tegen als we er een keer een paar meer inschieten.''

PSV viel het grootste deel van de wedstrijd aan. Dat deed het elftal gecontroleerd, zoals Rutten het graag ziet. Vrij vertaald houdt dat in dat er niet te veel risico wordt genomen.

Rutten: ''We waren zeer gedisciplineerd. Pas in de slotfase zijn we op de zege gaan jagen, hoewel de 0-0 eigenlijk al genoeg was. Dat geeft aan dat het elftal hongerig is.''

Maza

Het beheerste spel van de thuisclub leverde daarom niet al te veel kansen op. Er was een aardige kopbal van Jonathan Reis, op aangeven van Balazs Dzsudzsak. Daar bleef het aanvankelijk bij.

In de 45e minuut was Francisco Rodriguez twee keer dicht bij een treffer. Eerst tikte 'Maza' te zacht in nadat doelman Jaromir Blazek een schot van Erik Pieters had losgelaten. Even later kopte de Mexicaanse voorstopper de bal op de lat.

Reis speelde in de spits bij PSV. Rutten gaf de Braziliaan de voorkeur boven Ola Toivonen, hoewel de Zweed in de laatste drie competitieduels vijf keer had gescoord. Mogelijk deed de trainer dat in de wetenschap dat Reis enkele maanden eerder in Praag tweemaal doel trof.

Grote werk

Achterin was Carlos Salcido gehandhaafd als centrale man. André Ooijer is na een blessure van twee maanden volgens Rutten kennelijk nog niet helemaal klaar voor het grote werk. De international viel wel de laatste tien minuten in voor Rodriguez.

PSV voetbalde bij vlagen naar behoren. Gestuurd door Ibrahim Afellay en Orlando Engelaar in het midden, voorin vooral gevoed door goed spel van Danko Lazovic aan de rechterkant.

Gelijkspel voldoende

Halverwege wist PSV gezien de stand bij Kopenhagen - Cluj (2-0) al vrij zeker dat een gelijkspel tegen Sparta Praag voldoende zou zijn. Ook de Tsjechen stonden niet geheel onwelwillend tegenover een remise, hetgeen het spektakel niet ten goede kwam.

''Wij gokten op een punt'', zei trainer Jozef Chovanec, de oud-PSV'er. ''Het was bijna gelukt. Ik heb nauwelijks kansen van PSV gezien.''

Vooral PSV bleef het wel proberen. Er was een aardig schot van Reis, Lazovic liet bij een leuke actie de bal net iets te ver van zijn schoen springen. Een vrije trap van Dzsudzsak werd maar net gestopt door Blazek.

In de laatste minuut kwam de bevrijdende treffer alsnog. Een krachtige kopbal van Engelaar, op aangeven van Lazovic, werd door aanvoerder Repka van Sparta Praag net voor de voeten van Reis in eigen doel gewerkt: 1-0.

Blessure Bakkal

PSV'er Otman Bakkal heeft aan het duel met Sparta Praag een blessure aan zijn enkel overgehouden. De middenvelder viel daardoor na ruim een uur spelen uit.

Waarschijnlijk is de blessure niet al te ernstig. Of Bakkal zondag tegen RKC Waalwijk kan spelen, is nog onduidelijk.