PARIJS - Amélie Mauresmo stopt met tennissen. Dat maakte de 30-jarige Française donderdag bekend.

Mauresmo, die 21e staat op de wereldranglijst, won tijdens haar loopbaan twee grandslamtoernooien.

In 2006 was ze zowel op de Australian Open als op Wimbledon de beste. In beide finales was Justine Henin haar tegenstandster.

De Belgische gaf in Australië in de tweede set op wegens ziekte (6-1 2-0), in Engeland kwam Mauresmo in de eindstrijd terug van een achterstand (2-6 6-3 6-4).

In totaal behaalde Mauresmo 25 toernooizeges. In september 2004 loste ze Henin af als nummer één van de wereld, een primeur voor Frankrijk. Net daarvoor had ze bij de Olympische Spelen van Athene zilver gewonnen. Een jaar later schreef ze de Masters op haar naam.

Tranen

"Ik ben hier om het einde van mijn loopbaan aan te kondigen. Deze beslissing heb ik na lang beraad genomen", zei Mauresmo op een persconferentie in Parijs, voordat ze haar tranen de vrije loop liet.

Mauresmo, die er lange tijd om bekend stond te blokkeren op belangrijke momenten, dacht al eerder aan stoppen. Nadat ze in februari 2007 zegevierde bij de Antwerpen Diamond Games, stond ze lange tijd aan de kant na een blindedarmoperatie. Ook had de tennisster last van andere blessures.

Overtuigende start

Toch kwam ze nog een keer terug, met winst van het WTA-toernooi in Parijs in februari van dit jaar als hoogtepunt. Nieuw succes bij een grandslamtoernooi bleef echter uit. Op Wimbledon kwam ze nog het verst. Mauresmo startte overtuigend, maar in de vierde ronde hield het avontuur in Londen alsnog op. De Russische Dinara Safina sloeg Mauresmo uit het toernooi.

Mauresmo kwam in september voor het laatst in actie. De tennisster, die bekend stond om haar goede backhand, ging in de tweede ronde van de US Open onderuit tegen de Canadese Aleksandra Wozniak.