MELBOURNE - Het Nederlands hockeyteam heeft donderdag in Melbourne zijn tweede overwinning behaald in de Champions Trophy. De zege van 3-2 op Europees kampioen Engeland hield Oranje nog in de race voor een plaats in de finale van het jaarlijkse zeslandentoernooi.

De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel herstelde zich van nederlagen tegen Australië en Zuid-Korea en heeft nu zes punten uit vier duels.

Nederland was zeker gevaarlijker en kwam veel vaker in de cirkel dan de Engelsen, maar in de score kwam die overmacht niet tot uitdrukking. Ook wist Oranje geen enkele strafcorner te forceren.

Robbert Kemperman opende desondanks al in de vierde minuut de score voor Nederland. Hij glipte met wat geluk langs twee Engelse verdedigers en gaf de bal voor, die vervolgens door Dan Fox achter zijn eigen doelman werd getikt.

Feilloos

Een klein kwartier later kwam Oranje op 2-0 door Rob Reckers, die na handig ingrijpen van Billy Bakker de bal voor zijn stick kreeg en feilloos uithaalde. Nederland bleef kansen houden om vaker te scoren. Klaas Vermeulen en Rogier Hofman stuitten echter op goalie Nick Brothers, Wouter Jolie zag een solo vanaf eigen helft eindigen met een schot op de paal.

De Europees kampioen kwam diep in de eerste helft terug in de wedstrijd. Richard Mantell passeerde met een laag ingeschoten bal uit een strafcorner doelman Jaap Stockmann. Toch kon de Engelse ploeg in de tweede helft niet doorzetten. Mantell kreeg wel snel een nieuwe kans met een stafcorner, maar deze keer redde Stockmann.

Talent

Kemperman, geïnspireerd door zijn nominatie voor talent van het jaar, leek de zege van Oranje in de 49e minuut veilig te stellen. Hij combineerde met Robert van der Horst en sloeg de bal fraai in. Wederom mocht Engeland een tegentreffer produceren en maakte Nederland het zich onnodig moeilijk. Tien minuten voor tijd haalde Richard Smith uit met de backhand en liet Stockmann kansloos.

Hectisch

De Nederlandse doelman redde even later spectaculair op een inzet van Ashley Jackson. Dat was in de hectische slotfase, waarin Oranje enkele hachelijke momenten in de eigen cirkel doorstond. De ploeg heeft nog kans op de finale, maar het is afhankelijk van de resultaten van de andere teams en moet zaterdag winnen van Duitsland.

Eerder wist Zuid-Korea knap terug te komen tegen Spanje. De Aziaten kwamen eerst met 5-1 achter, maar sleepten er toch nog een puntje uit (5-5).