TIMISOARA - Ajax heeft zich woensdagavond in een hectisch duel verzekerd van een langer verblijf in de Europa League. De formatie was zonder goed te spelen veel te sterk voor Timisoara (1-2), dat uiteindelijk met slechts negen spelers van het eigen speelveld stapte.

De laatste poulewedstrijd op 17 december in de Arena tegen Anderlecht gaat slechts om de groepswinst. Ajax heeft dan aan een gelijkspel voldoende.

Voor Ajax scoorden Luis Suarez (8e minuut) en Marko Pantelic (46e minuut). De eerstgenoemde topschutter uit Uruguay miste in de tweede helft tot twee keer toe een strafschop.

Doelman Costel Pantilimon en verdediger Eder Bonfim, de veroorzakers van de penalty's, incasseerden de rode kaart. Ajax kreeg daarna alle kans om verder afstand te nemen, maar miste behalve strafschoppen ook nog een reeks opgelegde kansen.

Formatie

Trainer Martin Jol besloot zijn basisformatie van de laatste weken uiteindelijk op weinig plaatsen te wijzigen.

Ook de dinsdag nog licht gekwetste Urby Emanuelson en Vurnon Anita kregen met het oog op de competitiewedstrijd van komende zondag tegen FC Utrecht geen rust. Ismaïl Aissati begon uit tactisch uitgangspunt wel op de bank. Hij moest plaatsmaken voor de meer verdedigend ingestelde Mitchell Donald.

Belang

Hoewel Jol met zijn opstelling het belang van de vijfde groepswedstrijd nog maar eens onderstreepte, begon Ajax nonchalant.

Het had er veel van weg dat de nummer drie van de eredivisie startte met het idee dat het toch wel het benodigde puntje aan het duel zou overhouden.

Vurnon Anita mocht het zich aanrekenen dat Timisoara al in de tweede minuut de leiding nam. De linksback was te laat om een voorzet van Stelian Stancu te blokkeren. Dorin Goga liet doelman Maarten Stekelenburg vervolgens kansloos: 1-0.

Suarez

Het antwoord van Ajax liet slechts zes minuten op zich wachten. Wie anders dan Luis Suarez punterde de bal in het net (1-1).

Het was alweer het zesde doelpunt van de topschutter in de Europa League. Veel spelers van Timisoara beseften kennelijk ook dat ze Suarez alleen met zware tackles konden uitschakelen.

Niet de spits uit Uruguay maar Emanuelson verliet vlak voor rust echter per brancard het speelveld. Hij kon niet meer verder na een grove charge van Ioan Mera.

Oleguer

Jol bracht Oleguer als centrale verdediger in het veld en dirigeerde Jan Vertongen naar de linkerflank. De Spaanse invaller stond na rust nog geen minuut op het veld of Pantelic zorgde op aangeven van Demy de Zeeuw voor 1-2.

Timisora bleef de schande van een grote nederlaag bespaard omdat Suarez twee keer een strafschop miste en Pantelic en invaller Miralem Sulejmani de lat troffen.

FC Timisoara - Ajax