ENSCHEDE - FC Twente is woensdagavond in het duel met Fenerbahçe tegen de tweede nederlaag in groep H van de Europa League aangelopen.

De Tukkers verloren in Enschede met 0-1. Daardoor verzekerde de Turkse ploeg zich met twaalf punten vroegtijdig van een verlenging van het Europese avontuur.

FC Twente (zeven punten) daarentegen gaat op 17 december in Roemenië bij Steaua Boekarest nog een heet avondje tegemoet. Met een zege plaatst de ploeg van trainer Steve McClaren zich op eigen kracht bij de laatste 32.

Fenerbahçe trad in de uitverkochte Grolsch Veste niet zorgenvrij aan. De Turkse koploper verloor de laatste twee competitiewedstrijden en kreeg in beide duels drie treffers tegen.

De ploeg van de Duitse coach Christoph Daum miste in Enschede bovendien twee Turkse internationals door blessures, Kazim-Kazim en Belözoglu.

Koude start

FC Twente had een koude start in de return tegen Fenerbahçe, dat na de verrassende thuisnederlaag tegen de Tukkers (1-2) drie keer op rij won in de Europa League.

De thuisploeg liet zich in de eerste 25 minuten terugdringen door de felle en opvallend offensief ingestelde tegenstander. Dankzij doelman Sander Boschker kwam FC Twente de moeilijke beginfase ongeschonden door.

Gelijkwaardig

De manschappen van McClaren toonden zich in het laatste kwartier van de eerste helft meer dan gelijkwaardig met Fenerbahçe.

Kenneth Perez en Miroslav Stoch gaven de aanzet tot een Twents offensief door kort na elkaar op de Turkse helft een tegenstander door de benen te spelen.

De beste kans voor de rust was voor de zeer actieve Perez, die in de 42e minuut zijn afstandschot via de binnenkant van de paal nog net uit het doel zag stuiteren.

Perez

Ook na de rust deed FC Twente niet onder voor de zeventienvoudig landskampioen van Turkije. De Tukkers waren dankzij de speelse Perez en de snelle en behendige vleugelspitsen Bryan Ruiz en Stoch de gevaarlijkste ploeg.

Na een uur leek Ruiz uit een vloeiende aanval van de thuisploeg de score dan toch te openen. De aloude Braziliaanse krijger Roberto Carlos (ex-Real Madrid) bracht evenwel knap op de doellijn redding.

Slotfase

In de slotfase ging Fenerbahçe gedreven op jacht naar de zege. De Braziliaan Alex liet eerst nog twee kansen liggen, maar in de 71e minuut kopte verdediger Diego Lugano ongehinderd raak uit een hoekschop: 0-1.

De Turken bleven daarna de betere ploeg, hoewel Stoch nog een grote kans op de verdiende gelijkmaker liet liggen. In de extra tijd schoot Blaise N'Kufo nog op de paal. Stoch tikte de rebound binnen, maar deed dat vanuit buitenspelpositie: 0-1.

FC Twente - Fenerbahçe