KAAPSTAD - De controversiële handsbal van de Franse voetballer Thierry Henry in de play-offwedstrijd tegen Ierland blijft mogelijk toch niet onbestraft.

Frankrijk kwam in de verlenging van de beslissende wedstrijd voor WK-deelname op gelijke hoogte met Ierland nadat Henry de bal met de hand had meegenomen. Hij stelde ploeggenoot William Gallas in staat om te scoren (1-1), waardoor Frankrijk zich uiteindelijk plaatste voor het WK.

Scheidsrechter Martin Hansson keurde het doelpunt goed omdat hij en zijn assistenten het incident niet hadden gezien. Henry gaf na afloop direct toe dat hij hands had gemaakt.

De tuchtcommissie van de FIFA zou Henry kunnen schorsen voor één van de eerstvolgende officiële wedstrijden van het Franse elftal. In dat geval mist Thierry Henry de start van Frankrijk op het WK in Zuid-Afrika.

Protest

Ierland tekende na afloop protest aan bij de FIFA en wilde de wedstrijd over laten spelen. De FIFA wees dat verzoek echter af. De Ieren zagen ook een oproep om als 33e land toegelaten te worden tot het WK stranden.

Blatter bood Ierland woensdag zijn excuses aan voor het openbaar maken van die wens. De Ierse assistent-trainer Liam Brady had de bestuurder in dat kader een 'schande voor de FIFA' genoemd. Blatter betuigde spijt voor het naar buiten brengen van de vertrouwelijke informatie.