KAAPSTAD - Nederland is vrijdag een van de acht groepshoofden bij de loting voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Dat heeft het organisatiecomité van de wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekendgemaakt.

De andere zeven landen in pot 1 zijn gastland Zuid-Afrika, wereldkampioen Italië, Argentinië, Brazilië, Engeland, Duitsland en Spanje.

De verwachting was dat Oranje op basis van de prestaties bij de laatste twee WK's - wat ook als criteria werd gebruikt bij de loting voor het WK 2006 - geen groepshoofd zou zijn.

De FIFA heeft echter besloten om de stand op de wereldranglijst van oktober aan te houden. Nederland nam daar de derde plek in, achter Brazilië en Europees kampioen Spanje.

Frankrijk, de verliezend finalist van het laatste WK, valt wegens de plek op de wereldranglijst buiten pot 1. De ploeg van bondscoach Raymond Domenech stond in oktober op de negende plek.

Geweldige reeks

''Nederland had een geweldige kwalificatiereeks, net als Spanje, door al zijn wedstrijden te winnen. Daarom zit Nederland in pot 1'', zegt Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA.

Hij weersprak dat Frankrijk niet bij de groepshoofden hoort vanwege de controversiële handsbal van Thierry Henry in de beslissende play-offwedstrijd tegen Ierland. Volgens Valcke heeft de FIFA al voor de play-offs besloten de wereldranglijst aan te houden bij de potindeling.

De FIFA heeft bewust niet gekozen voor de wereldranglijst van november. Door de overwinningen in de play-offs maakten Frankrijk en Portugal een sprong op de ranking.

Voordeel

Op de laatste ranglijst staat Portugal vijfde en Frankrijk zevende, waarmee ze onder meer Argentinië en Engeland achter zich houden. ''Maar dan zouden deze landen voordeel hebben van de play-offs'', aldus Valcke.

Pot 2 bestaat uit landen uit Azië, Oceanië, Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. In de derde pot bevinden zich de deelnemers uit Afrika en Zuid-Amerika. De laatste pot wordt gevormd door acht ploegen uit Europa.

Zuid-Afrika wordt vrijdag als gastland automatisch in groep A geplaatst. De andere zeven groepshoofden krijgen door loting een plek in de groepen B tot en met H.

Geografische criteria

De FIFA maakte woensdag ook bekend dat bij de loting rekening wordt gehouden met geografische criteria. Dat betekent bijvoorbeeld dat Zuid-Afrika uit pot 3 een Zuid-Amerikaanse tegenstander krijgt en geen Afrikaanse.

Argentinië en Brazilië treffen juist een land uit Afrika in plaats van uit hun eigen continent. Het gastland opent het eerste WK op Afrikaanse bodem op 11 juni met een wedstrijd in Johannesburg.