AMSTERDAM - Steve McClaren wil niet al te veel aandacht besteden aan het nieuws dat Theo Janssen te veel had gedronken toen hij op 21 november een auto-ongeluk veroorzaakte.

"We kunnen er niets meer aan veranderen en moeten allemaal verder. Ik concentreer me nu op de spelers die er wel zijn", vertelde de trainer van FC Twente aan de vooravond van de Europa League-wedstrijd tegen Fenerbahçe.

McClaren hoopt wel dat Janssen zijn lesje heeft geleerd. "Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden en ik heb het gevoel dat Theo dat ook doet."

De middenvelder kreeg van de clubleiding de maximale boete en is voor twee maanden geschorst.

"Het spreekt voor zich dat zijn afwezigheid een enorme aderlating is voor ons. Maar hij heeft nu in ieder geval tijd genoeg om te herstellen."

Ruiz

De Engelse succestrainer plaatste dinsdag nog een klein vraagteken achter het meespelen van aanvaller Bryan Ruiz. De international van Costa Rica, die in de eredivisie in de laatste acht duels steeds tot scoren kwam, heeft een lichte enkelblessure.

''Maar hij maakt goede vooruitgang. De kans dat hij kan spelen is daardoor redelijk groot'', liet McClaren weten op de website van de lijstaanvoerder in de eredivisie.

Verrassen

FC Twente won in de eerste groepswedstrijd verrassend met 2-1 van de Turkse koploper. Dankzij twee treffers van clubtopscorer Blaise N'Kufo boog de brigade van McClaren op 17 september in Instanbul een achterstand in de slotfase binnen vijf minuten om.

''Ik denk niet dat Fenerbahçe zich opnieuw door ons zal laten verrassen'', merkte McClaren op.

Brama

Middenvelder Wout Brama, die afgelopen zaterdag bij Willem II (1-3) zijn eerste doelpunt in de eredivisie maakte, was het helemaal met zijn trainer eens. ''Van onderschatting zal bij Fenerbahçe geen sprake zijn'', oordeelde de 23-jarige neo-international.

''Maar wij gaan zeker voor de winst. In Istanbul hebben we mentale kracht getoond. Ik stond in die wedstrijd tegen de Braziliaan Alex. Ik werd er na afloop toen uitgelicht als één van de uitblinkers, maar dat vond ik zelf nog wel meevallen.''

Leren

Brama heeft naar eigen zeggen veel geleerd van de wedstrijden die hij de afgelopen anderhalf jaar in Europees verband met FC Twente heeft gespeeld. En hij is niet de enige bij de excellerende Tukkers.

''Het geloof in onszelf is gegroeid. Ervaring noem ik dat. Je hebt volledige concentratie nodig, omdat één foutje fataal kan zijn. De nul houden is zeker in Europa heel belangrijk. Dat hebben we laatst thuis tegen Ajax (1-0) ook in de eredivisie in praktijk gebracht. Dat hebben we dus geleerd van al die grote Europese wedstrijden die we hebben gespeeld.''