AMSTERDAM - Vera Pauw, bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal, heeft Dyanne Bito en Claudia van den Heiligenberg uit de selectie gezet.

De exacte reden van de beslissing is niet bekend, maar zowel de voetbalsters als de coach geven aan dat deze in de privésfeer ligt.

"Persoonlijke redenen", bevestigt Pauw in het AD. De bondscoach benadrukt dat het gedrag van het duo 'geen positieve invloed had op de prestaties'.

Gerucht

Het gerucht gaat dat de voetbalsters een relatie met elkaar hebben en dat die verhouding ten grondslag ligt aan het besluit van Pauw.

De bondscoach hint zelf ook in die richting door aan te geven dat de beslissing niet op de sportieve prestaties van de speelsters is gebaseerd.

"Ook als Claudia de pannen van het dak had gespeeld, had ik haar samen met Dyanne moeten wegsturen." Het is voor het eerst dat Pauw één of meerdere speelsters uit de selectie zet.

Privé

Zowel Van den Heiligenberg als Bito wil niet ingaan op de reden die ten grondslag ligt aan de beslissing van Pauw. "Het is privé", laten beide speelsters weten.

Tegenover NU.nl laat Van den Heiligenberg weten dat de deur voor haar zeker nog niet dicht is. ''Het is een enorme eer om voor het Nederlands Elftal te spelen. Ik hoop dat ik dat in de toekomst weer kan doen.''

Prestaties

Het Nederlandse vrouwenelftal presteert, na het succesvolle EK van afgelopen zomer, teleurstellend in de kwalificatiereeks voor het WK 2011 in Duitsland. Na een nederlaag tegen Noorwegen en een gelijkspel tegen Wit-Rusland lijkt de kans op plaatsing voor de mondiale eindronde verkeken.

Overigens waren Bito en Van den Heiligenberg de laatste wedstrijden niet altijd een zekerheidje in de basisopstelling van Pauw.