AMSTERDAM - Ivan Basso keert volgend jaar na een afwezigheid van vijf jaar terug in de Ronde van Frankrijk. Dat bevestigt de 32-jarige Italiaan tegen Cyclingnews.

De kopman van Liquigas werd aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk 2006 van de startlijst geschrapt vanwege zijn betrokkenheid bij de dopingzaak Operación Puerto.

Basso werd in 2007 voor twee jaar geschorst nadat hij zijn intentie tot dopinggebruik had toegegeven. Dit seizoen finishte hij als respectievelijk vierde en vijfde in de Giro en de Vuelta.

Collectief

Basso weet zich omringd door een sterk collectief.

"Franco Pellizotti, Vincenzo Nibali en Roman Kreuziger zullen ook van start gaan in de Tour. Ik heb natuurlijk de meeste ervaring van ons en zal misschien minder ruimte krijgen van de andere kopmannen", aldus Basso, die in 2004 (derde) en 2005 (tweede) op het podium eindigde in Parijs.

Mijmeren over een eindzege doet Basso voorlopig niet. "Alberto Contador zal ongeveer even goed zijn en ik weet zeker dat Lance Armstrong vijftien tot twintig procent sterker zal zijn dan dit jaar."