MELBOURNE - De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag hun derde wedstrijd tijdens de Champions Trophy in Australië verloren.

Zuid-Korea pakte vlak voor tijd de winst door een treffer van Seo Jong-Ho: 2-1. Nederland, dat eerder won van Spanje en verloor van Australië, staat daardoor na drie duels op de vierde plek, met drie punten.

Roderick Weusthof had Oranje na elf minuten op voorsprong gebracht. De spits van SCHC stond aan het einde van een vloeiende aanval van Nederland.

Een mislukte strafcorner van Zuid-Korea leverde negen minuten voor rust toch de gelijkmaker op, door Hong Eun-Seong. De Koreaan kreeg de bal op de rand van de cirkel moeilijk onder controle, maar schoot vervolgens via de stick van de ongelukkige Tim Jenniskens raak.

Tien man

Twee minuten voor tijd besliste Seo het duel met een knap doelpunt. Nederland speelde op dat moment met tien man omdat Laurence Docherty met een groene kaart voor twee minuten uit het veld was gestuurd.

De Koreaanse doelman Lee Myung-Ho had zijn ploeg even daarvoor in de wedstrijd gehouden met een knappe redding op een strafcorner van Taeke Taekema, zaterdag tegen Spanje nog twee keer trefzeker (3-2). Voor Taekema kwam dinsdag een einde aan een reeks van zes Champions Trophy-wedstrijden waarin hij steeds minimaal één doelpunt maakte.

''Ik heb de jongens na afloop een compliment gegeven'', zei bondscoach Michel van den Heuvel op de site hockey.nl. ''Ze hebben amper kansen weggegeven. Drie minuten voor tijd hadden we de boel kunnen killen, maar helaas hebben we die mogelijkheid nagelaten.''

Angstgegner

Zuid-Korea bleek de afgelopen jaren toch al een moeilijke opponent voor Oranje. De Aziaten wonnen vier van de vijf laatste ontmoetingen.

Van den Heuvel: ''Vijftig minuten lang hadden we Korea in de tang. Dat betekent dat hier grote stappen richting het WK in India worden gemaakt, ondanks de nederlaag. We weten allemaal dat we nog niet helemaal klaar zijn. Maar ik heb het gevoel dat we groeien als groep.''

Incasseren

De laatste zege van Oranje dateert van twee jaar geleden, in de strijd om het brons bij de Champions Trophy.

De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel incasseerde dinsdag de tweede tegenvaller op rij. Zondag was het sterk verjongde Oranje nog vernederd door gastland Australië: 2-7.

Nederland speelt donderdag tegen Engeland, twee dagen later staat de confrontatie met Duitsland op het programma. De Duitsers wonnen eerder op dinsdag met 5-4 van Spanje en hebben net als Zuid-Korea zes punten uit drie duels.