RIJSWIJK - Go Ahead Eagles heeft zich hersteld van de verrassende nederlaag tegen FC Dordrecht (2-0). De koploper van de Jupiler League won maandagavond, in de negentiende en laatste ronde van de eerste seizoenshelft, voor eigen publiek met 3-2 van Helmond Sport.

Naaste belager De Graafschap maakte ook geen fout. De Doetinchemmers wonnen uit bij Volendam met 1-0 door een treffer van de Belg Steve de Ridder halverwege de eerste helft.

Het verschil tussen beide oostelijke toppers in de eerste divisie bleef derhalve één punt. De Noord-Hollandse trots zakte door de nederlaag op De Dijk af naar de veertiende plaats. Oefenmeester Eward Sturing gaat een donkere kerst tegemoet.

Cambuur

Cambuur, de nummer drie van de ranglijst, heeft al sinds 2001 grote moeite met Telstar. Opnieuw bleek de bescheiden club uit Velsen een 'Angstgegner'. Het werd 1-1 in Leeuwarden. Mark de Vries maakte pas in de slotfase gelijk. De Friezen staat nu drie punten achter op Go Ahead, dat vrijdag op bezoek komt.

In Deventer vielen alle doelpunten na rust. Charles Kazlaukas maakte de eerste namens de bezoekers. De trefzekere Reza Ghoochannejhad, Joey Suk en Jules Reimerink stelden snel orde op zaken. Het tweede Helmondse doelpunt, van Mark Veldmate, kwam te laat om de spanning nog terug te brengen.

Excelsior

Excelsior dat vrijdag in blessuretijd de tweede periodetitel veroverde, toonde zich in Rotterdam erg geïnspireerd door deze meevaller al kreeg dat pas na rust gestalte. Dordrecht was het slachtoffer: 4-0. Guyon Fernandez scoorde tweemaal.

AGOVV rukte via FC Den Bosch (2-0) op naar de vijfde plaats. Topschutter Nacer Chadli, die ook een strafschop zag gestopt door de Bossche doelman Brahim Zaari, maakte zijn dertiende van het seizoen.

Haarlem

Onderin lijdt Haarlem sportief en financieel verder. Het verlies tegen FC Zwolle (1-2) was nog onverdiend ook. Albert van der Haar maakte de winnende goal vijf minuten voor tijd met een schot van afstand. Dat betekende nieuw succes voor de interim-trainers Jaap Stam en Klaus Boekweg. Sinds ze Jan Everse opvolgden heeft Zwolle zestien punten gepakt uit zes duels.

Eindhoven (1-3 tegen RBC) en Emmen (3-0 bij Veendam) verloren eveneens. Fortuna Sittard, dat voor liefst 7000 toeschouwers glorieus overeind bleef in de Limburgse derby tegen MVV (2-0), werkte zich boven de degradatiestreep uit. Rick Geenen en Ramon Voorn maakten de kostbare doelpunten.